Słodkie precle drożdżowe z makiem



Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe ze szklanką mleka lub gorącego kakao. Robiłam je już wielokrotnie i za każdym razem  znikają błyskawicznie, a chłopcy ze zdumieniem pytają: „ Jak to , już nie ma. To kto je wszystkie zjadł. Chyba nie my?” I zaraz zaczynają się prośby , żeby upiec je znowu.


Słodkie precle drożdżowe z makiem
Składniki na 18szt.

Ciasto:
  • 650g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 150g cukru
  • 150g stopionego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka  gorącej wody
  • 5 łyżek suchego zmielonego maku

Dodatkowo do smarowania:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Przygotować zaczyn z  drożdży  utartych z  łyżeczką cukru, łyżką stołową mąki i 1-2 łyżkami  letniej wody (zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu). Odstawić do wyrośnięcia. 

Mleko z pozostałą wodą podgrzać do temp. 30°C. Wlać do dzieży miksera. Wsypać mąkę. Dodać cukier, szczyptę soli,  jajko i żółtka, stopione letnie masło, esencję waniliową i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić przy pomocy miksera na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wymieszać miód z gorąca wodą.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wym. 42cm x 45cm. Posmarować miodem i posypać makiem. Przeciąć na trzy pasy o szer. 15cm. Każdy pas pokroić na 6 pasków o szer. 7cm.  Zwijać paski jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć przez środek nie docinając z jednej strony do końca. Skręcić kilka razy jak spiralę i zlepić brzegi formując okrąg. Układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.  

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Piec 13 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Lukier:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny. Sok dodawać stopniowo. Lukier nie powinien być zbyt rzadki. Smarować gorące precle zaraz po wyjęciu z piekarnika. Studzić na kracie kuchennej.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

5 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie! ślinka leci na sam widok!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podkradnę jednego, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią bym takiego precelka zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mak+lukier to mój ulubiony zestaw na drożdżówach! Dlatego Twoje precle bardzo pobudziły wyobraźnię mojego podniebienia. Muszą być bezbłędne, nie dziwię się że tak szybko znikają:)

    OdpowiedzUsuń