Comber "Pina colada"




Deser zainspirowany drugą z nowej tropikalnej serii smakowej galaretek WINIARY,  galaretką o smaku Pina Colada  czyli karaibskiego deseru z jasnego rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego. Stąd też obecność w nim ananasa i wiórków kokosowych. Do jego przygotowania potrzebna będzie półokrągła foremk tzw. „cwibakówka”.  Ja mam taką  o dł. 30cm. i poj. 1.5l. Dobrze jest wyłożyć ją folią spożywczą, wówczas bez trudu będziemy mogli później ją zdjąć. Głównymi składnikami deseru są galaretki o smaku Pina Colada . Użyłam ich aż 5 opakowań. Jedną do dekoracji i 4 do masy. W obu przypadkach zmniejszyłam ilość wody do ich przygotowania w stosunku do podanej na opakowaniu. Proszę zwrócić na to uwagę przygotowując je. Deser nie jest przesłodzony, ale jak ktoś woli bardziej słodkie można zwiększyć ilość cukru.

Comber "Pina colada"
Składniki: Forma półokrągła „cwibakówka” dł. 30cm

Mus ananasowy:
  • 1 puszka  ananasa - 565g
  • sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • ½ szklanki wody

Krążki ananasa pokroić na drobne kawałki.  Przełożyć do blendera, wlać sok i zmiksować. Przelać do rondla, dodać sok wyciśnięty z cytryny i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z wodą i wlać do gotującego  się musu cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Lekko przestudzić. Mus przela do naczyń w kształcie walca o śr, 3.5cm. Ja wykorzystałam w tym celu szklanki dość wysokie i mające proste brzegi, ale mogą być też pierścienie cukiernicze. Łączna wysokość tych naczyń powinna być równa dł. formy, w której będziemy przygotowywać comber. Wcześniej należy je posmarować olejem, aby potem łatwiej było wyjąć  zastygnięty mus. Zostawić do wystudzenia najpierw w temp. pokojowej, a później w lodówce.

Masa serowo-śmietanowa:
  • 4 galaretki Pina Colada Winiary
  • 500ml gorącej wody
  • 500ml śmietanki kremowej 30%
  • 250g serka śmietankowego z wiaderka
  • 1 łyżka cukru pudru

Formę do pieczenia wyłożyć folią spożywczą.
Galaretki zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę (15 min. w zamrażarce) ubić na sztywno. Serek utrzeć z cukrem pudrem, a następnie połączyć z bitą śmietaną. Wlać tężejące galaretki i dokładnie wymieszać. Wylać około 1cm warstwę masy na dno formy i wstawić do lodówki aby się ścięła. W tym czasie wyjąć mus ananasowy z pojemników.  Ułożyć na zastygniętej masie wzdłuż całej formy i wylać na niego pozostałą masę. Ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Dekoracja:
  • 150ml śmietany kremowej 30%tł.
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie galaretki Pina Colada Winiary
  • 185ml gorącej wody
  • świeże listki melisy do dekoracji

Zalać galaretkę  gorącą wodą. Dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia. Gdy osiągnie temp. pokojową wylać  do płaskiego naczynia wyłożonego folią aluminiową. Grubość warstwy galaretki powinna wynosić ok. 1,5 cm. Wstawić do lodówki. Dobrze zastygnięty comber wykładamy na półmisek. Delikatnie odklejamy folię spożywczą.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Wsypać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Odłozyć 3-4  łyżki do worka cukierniczego, a resztą posmarować wierzch combra. Posypać wiórkami kokosowymi. Z pozostałej śmietany wycisnąć kilka rozetek  na wierzchu naszego deseru.
Wyciąć kilka kółek o śr. 3,5 cm z zastygniętej galaretki i przykleić do rozetek. Ozdabić świeżymi listkami melisy lub mięty.
Wpis zawiera lokowanie produktu.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

5 komentarze:

  1. Nigdy nie robiła, ani nie jadłam nawet podobnego deseru. Wygląda bardzo pysznie, chyba muszę spróbować:)
    Powodzenia w konkursie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale marnie to widzę. Strasznie silna konkurencja

      Usuń
  2. nie powiem, robi wieeeelkie wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, ale chyba dla zaawansowanych. Fajnie gdyby można było obejrzeć proces tworzenia na filmiku! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń