Sałatka z serem Camembert, rukolą i świeżymi figami




Ostatnio jurorzy są dla mnie bardzo łaskawi. Niedawno II miejsce w konkursie galaretowym, a teraz jedna z 6 głównych nagród w konkursie z serem w roli głównej. Chociaż w planach miałam wysłanie kilku przepisów, ostatecznie z powodu dużego zaangażowania w pierwszy z konkursów, nie starczyło mi czasu i ostatecznie zgłosiłam jeden, nie licząc na żaden sukces.
Tym większe więc było moje zdziwienie gdy otworzyłam skrzynkę pocztową i zobaczyłam list z informacją o wygranej. Organizatorom należą się też dodatkowe pochwały za wyjątkowo szybkie ogłoszenie wyników pomimo bardzo wielu zgłoszonych przepisów. Nagrodą w konkursie jest roczna dostawa francuskich serów. Czeka nas więc przez najbliższy rok prawdziwa uczta serowa. A oto i przepis konkursowy.

Sałatka z serem Camembert, rukolą i świeżymi figami

Składniki na 4porcje:
  • 1 opakowanie 250g sera Camembert 
  • 1 opakowanie 100g rukoli
  • 4 świeże figi
  • 4 łyżki pestek granatu
  • 2 łyżki ugotowanego dzikiego ryżu
  • 4 łyżki oleju z pestek słonecznika
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 0,5 łyżeczki miodu słonecznikowego
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy

Opłukać rukolę w zimnej wodzie i osuszyć w wirówce do sałaty. Figi pokroić na ćwiartki, a ser w trójkąty.  Wymieszać wszystkie składniki marynaty trzepaczką rózgową aby powstał gładki aksamitny sos o konsystencji emulsji. 
Rozłożyć  rukolę na talerzach. Na rukoli ułożyć trójkąciki sera camembert i ćwiartki fig. Posypać pestkami granatu i dzikim ryżem. Polać przygotowanym dresingiem. Odstawić na 15 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły. Podawać z białym wytrawnym winem np. Chardonnay.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Wygląda totalnie obłędnie! Aż chce się sięgnąć po widelec;))

    OdpowiedzUsuń
  2. gratulacje Aniu, a sałatka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda, niewatpliwie tez tak smakuje :) Gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń