Pierogi z jagodami



To danie, którego nie może zabraknąć na naszym stole w pełni sezonu  jagodowego.  Smakowało wyjątkowo dobrze bo jagody uzbierałam sama. Odkąd zrobiłam to po raz pierwszy kilka lat temu, już nigdy nie kupuję jagód na straganie. I chociaż to zajęcie nie należy do najprzyjemniejszych, to smak świeżych owoców rekompensuje mi ten trud.Przepis banalnie prosty. Klasyczne ciasto na pierogi wypełnione jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną podane z sosem jogurtowym. Proste a jakże smaczne.


Pierogi z jagodami
Składniki dla 4 osób:

Ciasto na pierogi:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Z mąki, soli, jajka i wody zagnieść  gładkie elastyczne ciasto przy pomocy miksera wyposażonego w hak do zagniatania ciasta. Ciasto powinno być miękkie jak plastelina. Gdy wyjdzie  zbyt ścisłe dolać trochę wody, a jak za lekkie to dosypać nieco mąki. Przełożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę ugniatać. Przykryć miską i zostawić na 15 minut, żeby odpoczęło.

Nadzienie:
  • ok. 400g jagód
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jagody opłukać na sitku pod bieżącą wodą i zostawić do odcieknięcia. Dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać aby każda jagoda była obtoczona w mące.

Sos jogurtowy:
  • 1 filiżanka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

Utrzeć wszystkie składniki na gładki sos.

Dodatkowo:
  • 2 łyżki oleju

Ciasto podzielić na pół. Jedną część zostawić pod miską, a drugą rozwałkować  na oprószonej mąką stolnicy na grubość jednego milimetra. Wyciąć kółka o średnicy 8cm. Na środek każdego położyć łyżeczkę jagód. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Podobnie postępić z drugim kawałkiem ciasta.
Wlać do garnka 2 litry wody. Wsypać pół łyżeczki soli i dodać 2 łyżki oleju. Postawić na gazie i podgrzewać do zagotowania. Wrzucać partiami pierogi do wrzącej wody. Po wypłynięciu gotuować je jeszcze około 2 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na półmisku, aby się nie posklejały.
Polać przygotowanym sosem i podawać

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

17 komentarze:

  1. Oj zjadlam bym ja sobie tylko niestety tu w Anglii jagody leśne sa nie do osiągnięcia no chyba ze mrożone ale nie sadze zeby sie nadawały Pozdrawiam i gratuluje blogu! Mad_zia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za gratulacje, a jagody mrożone rzeczywiście do pierogów się nie nadają

      Usuń
    2. jak najbardziej mrożone też się nadają.zimą robię tylko z takich i są super.

      Usuń
  2. Jeszcze nie jadłam pierogów w tym roku, konicznie muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko się pospiesz bo już sezon na jagody się kończy

      Usuń
  3. Pięknie wyglądają w środku! Ile farszu, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nazbierałam to sobie nie żałowałam

      Usuń
  4. muszą być, nie ma że nie! pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. aż jeść się zachciało :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniaaaam!!
    Doskonały przepis - ciasto elastyczne i miękkie, a farsz dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie leje się. Ja dodałam do farszu jeszcze cukru, choć się go wystrzegam ;). Ale skoro już biała mąka, to cukier też poszedł w ruch ;). Zrobiłam, zjadłam a dziś w lodówce czeka II porcja. Dziękuję za świetny przepis i wszystkim polecam. Niby wydaje się, że z pierogami jest zabawa. Ale jak ciasto zrobi się w robocie, a do tego farsz z owoców to na prawdę szybko danie gotowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził.

      Usuń
  7. u mnie na blogu również takie pierożki:)
    dzięki za udział w Jagodowo Nam 5

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierogi wyglądają przepysznie. Chociaż, rzadko jadam na słodko, zdecydowanie jestem fanem pierogów na słone. Ale takich to bym spróbował :)

    pozdrawiam
    O nauce

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam, pycha wyglądają :>

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, rodzinka pochhłonęła! Pyszne! Dziękujemy za udany przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :) dziękuję za pozostawienie komentarza :)

      Usuń