Ciasto jeżynowe z pianką





Przepis na to lekkie ciasto można znaleźć na wielu blogach. Z reguły do jego przygotowania autorki używają 5 jajek. Żółtka do przygotowania kruchego ciasta, a białka do pianki budyniowej. Uznałam, że nie ma co przesadzać z żółtkami i cholesterolem i zrobiłam je  po swojemu. Do przygotowania kruchego ciasta wzięłam tylko dwa żółtka i 1 całe jajko. Ponieważ zawsze mam nadmiar białek, nie było problemu by zrobić piankę. Wcześniej upiekłam to ciasto w wersji z 5 żółtkami  wg przepisu Kasi z bloga Gotowanie cieszy i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nie ma różnicy ani w smaku ani w strukturze ciasta. W porównaniu z innymi kruchymi ciastami to zarówno w wersji oryginalnej jak i mojej wymaga trochę dłuższego czasu pieczenia.  Nie radzę go jednak skracać bo pianka będzie w środku nieupieczona.


Ciasto jeżynowe z pianką
Składniki: prostokątna blaszka o wym. 22x27cm

Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 250g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wsypać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło, żółtka i całe jajko. Utrzeć mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Przełożyć na blat i szybko zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odcić trochę więcej niż 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt i wyłożyć nim dno blaszki.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 20 minut i podpiec na lekko złoty kolor.

Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie malinowe bez cukru 
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • 500g jeżyn 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie cały czas ubijając ale już na nieco mniejszych obrotach dosypywać stopniowo cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze około 3 minut. Wsypać  proszek budyniowy i miksować jeszcze przez 5 minut. Na końcu wlać olej i miksować do połączenia składników. Piankę  wyłożyć  na podpieczony spód i rozłożyć na niej jeżyny lekko wciskając je w nią. Wyjąć z zamrażarki schłodzone ciasto i zetrzeć je na  tarce na owoce. Wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut.

Smacznego!
Aronia

COMMENTS

15 komentarze:

  1. Ależ ono smacznie wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezwykle apetycznie je przedstawiłaś:) Przepis zapisuję:) Pozdrawiam! Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto prezentuje sie przepieknie i z checia bym teraz takie zjadla :D
    Zdjecia sa po prostu mistrzowskie :D
    A cholesterol w zoltkach wcale nie jest taki grozny dla ludzi, ktorzy nie maja z nim problemow ;)Chlesterol dostarczany organizmowi przez pokarmy nie ma znacznego wplywu na jego poziom we krwi.. Takze zoltka nie sa takie zle! :P Zawieraja fosfolipidy i cale mnostwo wartosciowych skladnikow odzywczych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pochwały a co do cholesterolu to wszystko prawda co napisałaś, ale ja akurat mam z nim problem stąd taki przepis.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Mogę poczęstować się kawałeczkiem? No dobra, dwoma ;) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, jak najbardziej ale niestety tylko wirtualnie :)

      Usuń
  5. Jestem w trakcie...ale juz na 30 minut przed koncem wyglada...smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń