Mus malinowy



Zdecydowanie mniej słodki od domowego soku, a za to bardziej gęsty. Gdy zawita jesienna szaruga przyda na się na rozgrzewkę i pomoże przegonić wstrętne choróbsko. Sprawdzi się także jako dodatek do deserów i naleśników. Warto zaopatrzyć w niego naszą spiżarnię. Pracy przy nim niewiele, a pożytek ogromny.


Mus malinowy

Składniki na 3 buteleczki o poj. 300ml każda
  • 2 pojemniczki malin (ok. 1kg)
  • 0,5 kg cukru
  • sok z jednej cytryny

Maliny lekko miksujemy i przecieramy przez sito. Pestki wyrzucamy, a powstały mus  zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gorący wlewamy do czystych, wyparzonych buteleczek. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Gdy wystygnie wynosimy do ciemnej i chłodnej piwnicy.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

9 komentarze:

  1. super! a gdzie można kupić takie buteleczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wykorzystałam buteleczki po soczkach z Tarczyna

      Usuń
  2. Cudne etykietki i buteleczki :) A mus musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze robię sok, musu jeszcze nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. nono ale masz zapasy na zimowe dni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już mi zaczyna brakować miejsca w spiżarni

      Usuń

  5. Bardzo miłe zapasy, przywołujące lato ;-)

    OdpowiedzUsuń