Odwrócone ciasto z mirabelkami





Takie odwrócone ciasto to prosty sposób na uniknięcie zakalca w ciastach z owocami, zwłaszcza takimi które mają dużo soku, wywodzące się z kuchni amerykańskiej. Układamy owoce na dnie foremki, zalewamy ciastem, a po upieczeniu odwracamy i mamy owoce na górze oraz ciasto bez śladów przesiąknięcia sokiem z owoców. Niezwykle proste. Zawsze się udaje, trzeba tylko pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Można do niego wykorzystać różne owoce, u mnie są to mirabelki.


Odwrócone ciasto z mirabelkami

Składniki na formę do tarty śr. 26cm. 
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150g masła
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 400 g wydrylowanych mirabelek przekrojonych na pół

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Za każdym razem dokładnie miksując do momentu aż składniki się połączą. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Na dnie silikonowej formy do tarty ułożyć połówki mirabelek przecięciem do dołu. Zalać je ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na pół godziny. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy) czy ciasto się upiekło. Wystudzić je w formie. Zimne wyłożyć na talerz dnem do góry. Przed podaniem  posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. Świetny i prosty patent na bardzo efektownie wyglądające ciasto. Cudownie i bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy śliwy Japońskie sa odpowiednie na takie ciasto? są żółte i też czerwono bordowe --Mają większe owoce niż mirabelka czy ałycza - -Smak podobny -

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie znam tych owoców więc trudno mi powiedzieć

      Usuń
  3. Dziękuję za odpowiedz Smak mają taki jak mirabelka -pochodzą z Ukrainy są mieszanka mirabelki i śliwy japońskiej-

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj. Ależ tu u Ciebie słodko i apetycznie, tak przyjemnie, że zagoszczę tu na dłużej i częściej będę zaglądać :) Ja mam przepis na odwrócone ciasto pomarańczowe-też pyszne :D Pozdrawiam seredecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie :) rozgość się:) zawsze będziesz mile widzianym gościem :)

      Usuń