Tropikalne ciasteczka owsiane





Przed wielkanocnym pieczeniem mazurków postanowiłam zrobić porządek z resztkami różnych bakalii. Trochę się tego nazbierało: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, kandyzowany ananas i papaja. W ten sposób powstały kolejne ciasteczka z dużą ilością płatków owsianych i cukrem trzcinowym. Dodałam też jeden bardzo dojrzały  banan, dzięki czemu ciasteczka zyskały bogatszy smak.


Tropikalne ciasteczka owsiane

Składniki na 24 szt.
  • 150g masła
  • 100g mąki pszennej
  • 300g zmielonych płatków owsianych
  • 80g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 banan
  • 200g owoców tropikalnych (płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kandyzowany ananas i papaja)

Utrzeć miękkie masło na puch. Dodać cukier trzcinowy i jajko. Ucierać ok. 5 minut. Cały czas ucierając dosypywać stopniowo zmielone płatki owsiane. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy. Wlać ekstrakt waniliowy, wsypać owoce  i całość dokładnie wymieszać.

Nabierać porcje ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Świetnie się w tym sprawdzi łyżka do nakładania lodów, dzięki czemu uzyskamy ciasteczka równej wielkości. Układać na blasze wyłożonej matą teflonową w odstępach ok. 3cm bo ciasteczka trochę się powiększą w trakcie pieczenia.  Każde ciasteczko lekko spłaszczyć. Piec ok. 18 minut w temp. 180°C.
Ciasteczka powinny lekko się przyrumienić. Zostawić na blasze do wystudzenia. 
Przechowywać  w metalowej puszce lub szklanym słoiku.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

6 komentarze:

  1. dobry pomysł z tym porządkowaniem przed wielkanocą ;) a ciasteczka wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na święta trzeba będzie kupić nowe :)

      Usuń
  2. super, wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zdrowe słodkości to ja lubię! Pełne owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie takie chciałam zrobić, muszą być bardzo smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń