Dziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Cukinia w moim ogrodzie wyjątkowo obrodziła i żal mi było, żeby się zmarnowała. Pomyślałam, że zrobię leczo w słoikach, chociaż miałam trochę wątpliwości czy dobrze się przechowa.
Przechowało się nie tylko świetnie co widać na zdjęciu wyżej, ale też świetnie smakowało, o niebo lepiej niż te mrożone. Warzywa nie są ciapowate tylko jędrne i chrupiące. Wystarczy podsmażyć w rondlu trochę dobrej wiejskiej kiełbasy i czosnek, dodać zawartość słoiczka, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i chili i pyszne danie gotowe. Już nigdy nie będę go mrozić. Nie daję też do leczo krojonych pomidorów tylko przetarte, bo mam takiego jednego w domu, który nie cierpi pomidorów, ale w postaci przecieru już mu nie przeszkadzają.
ILOŚĆ - 7 słoików o poj. 0,9l
Leczo z cukinią do słoika-składniki
Leczo z cukinią do słoika-składniki
- 5kg pomidorów odmiany lima
- 2kg cukinii
- 4 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 zielone papryki
- 6 cebul
- 4 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
Leczo z cukinią do słoika-wykonanie
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki. Usunąć miejsce po
szypułce i przełożyć do dużego garnka. Postawić na małym ogniu i zagotować. Na początku
zanim puszczą sok trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliły. Podgotować
pół godziny.
W tym czasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Umyć paprykę
i cukinię. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o boku 1cm. Rozgrzać patelnię. Wlewać po 2 łyżki oliwy i
porcjami przesmażać pokrojone warzywa.
Nad drugim garnkiem umieścić durszlak wyłożony tetrową
ściereczką. Wylewać porcjami rozgotowane pomidory i zostawiać na pół godziny do
odcieknięcia.
Odcedzony miąższ przepuścić 2-3 razy przez wyciskarkę oddzielającą skórki i pestki. Otrzymany gęsty sos pomidorowy przelać z powrotem do garnka. Dodać podsmażone warzywa i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut. Przekładać do czystych wyparzonych słoików i zaraz zakręcać. Pasteryzować 25 minut.
Odcedzony miąższ przepuścić 2-3 razy przez wyciskarkę oddzielającą skórki i pestki. Otrzymany gęsty sos pomidorowy przelać z powrotem do garnka. Dodać podsmażone warzywa i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut. Przekładać do czystych wyparzonych słoików i zaraz zakręcać. Pasteryzować 25 minut.
Jeżeli nie mamy wyciskarki wówczas gotujemy pomidory około 60 minut, Przecieramy
przez sito i otrzymany sok pomidorowy zagęszczamy przez odparowanie do momentu otrzymania
gęstego sosu. Dopiero wówczas dodajemy podsmażone warzywa.
Tak przygotowane leczo doskonale się przechowuje w
chłodnej piwnicy, a warzywa są chrupiące i jędrne.
Leczo z cukinią do słoika-podobne przepisy
> Sos z pieczonej paparyki i cukinii
> Sos do lasagne w słoikach
> Sos boloński na zimę
> Sos z pieczonej paparyki i cukinii
> Sos do lasagne w słoikach
> Sos boloński na zimę
Smacznego :)
Aronia
Lubię otworzyć taki letni słoik zimą. Twoje leczo bardzo apetycznie się prezentuje. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuńPyszne ,u mnie nie doczekałyby zimy.
OdpowiedzUsuńRobię zawsze takie ilości, że spokojnie wystarcza :)
UsuńA z podanej porcji ile wychodzi słoiczków i o jakiej pojemności?
OdpowiedzUsuńtak jak jest podane przy składnikach : 7 słoików o pojemności 900ml :)
Usuńa ja spróbuję zarozić
UsuńWitam , ja spróbuję zamrozić , wyszło pyszne i mam nadzieję , że mrożenie nie zepsuje ani wyglądu ani smaku
OdpowiedzUsuńSmak pozostanie bez zmian, wygląd jednak nieco sie zmieni bo warzywa nie będą juz takie jędrne i chrupiące :)
Usuńzakochałam się :)
OdpowiedzUsuńmoja rodzinka też. Zrobiłam im na zimę blisko 30 słoików :)
Usuń