Leczo z cukinią do słoika



Dziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem,  zazwyczaj je mroziłam.  W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Cukinia w moim ogrodzie wyjątkowo obrodziła i żal mi było, żeby się zmarnowała. Pomyślałam, że zrobię leczo w słoikach, chociaż miałam trochę wątpliwości czy dobrze się przechowa.
Przechowało się nie tylko świetnie co widać na zdjęciu wyżej, ale też świetnie smakowało, o niebo lepiej niż te mrożone. Warzywa nie są ciapowate tylko jędrne i chrupiące. Wystarczy podsmażyć w rondlu trochę dobrej wiejskiej kiełbasy i czosnek, dodać zawartość słoiczka, doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i chili i pyszne danie gotowe. Już nigdy nie będę go mrozić. Nie daję też do leczo krojonych pomidorów tylko przetarte, bo mam takiego jednego w domu, który nie cierpi pomidorów, ale w postaci przecieru już mu nie przeszkadzają.


Leczo z cukinią do słoika

Składniki na 7 słoików o poj. 0,9l
  • 5kg pomidorów odmiany lima
  • 2kg cukinii
  • 4 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki
  • 6 cebul
  • 4 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki. Usunąć miejsce po szypułce i przełożyć do dużego garnka. Postawić na małym ogniu i zagotować. Na początku zanim puszczą sok trzeba często mieszać, żeby się nie przypaliły. Podgotować pół godziny.

W tym czasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Umyć paprykę i cukinię. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o boku 1cm.  Rozgrzać patelnię. Wlewać po 2 łyżki oliwy i porcjami przesmażać pokrojone warzywa.

Nad drugim garnkiem umieścić durszlak wyłożony tetrową ściereczką. Wylewać porcjami rozgotowane pomidory i zostawiać na pół godziny do odcieknięcia.

Odcedzony miąższ przepuścić  2-3 razy przez wyciskarkę oddzielającą skórki i pestki. Otrzymany gęsty sos pomidorowy przelać z powrotem do garnka. Dodać podsmażone warzywa i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut. Przekładać do czystych wyparzonych słoików i zaraz zakręcać. Pasteryzować 25 minut.

Jeżeli nie mamy wyciskarki wówczas  gotujemy pomidory około 60 minut, Przecieramy przez sito i otrzymany sok pomidorowy zagęszczamy przez odparowanie do momentu otrzymania gęstego sosu. Dopiero wówczas dodajemy podsmażone warzywa.

Tak przygotowane leczo doskonale się przechowuje w chłodnej piwnicy, a warzywa są chrupiące i jędrne.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

5 komentarze:

  1. Lubię otworzyć taki letni słoik zimą. Twoje leczo bardzo apetycznie się prezentuje. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ,u mnie nie doczekałyby zimy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię zawsze takie ilości, że spokojnie wystarcza :)

      Usuń
  3. A z podanej porcji ile wychodzi słoiczków i o jakiej pojemności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak jest podane przy składnikach : 7 słoików o pojemności 900ml :)

      Usuń