Potrójnie serowa zapiekanka makaronowa



Nie mogło być inaczej, na obiad musiał być makaron. Wszak dziś Światowy Dzień Makaronu. U nas w pysznej ziołowej zapiekance z trzema rodzajami sera, brokułami, marchewką i wędzoną kiełbasą z gęsiny.


Potrójnie serowa zapiekanka makaronowa 

Składniki dla 4 osób:
  • 200g makaronu gnocchi
  • 100g wędzonej kiełbasy z gęsiny
  • 125g serka kremowego Arla Appetina  czosnek i zioła
  • 150g sera Arla Finelo mozzarella pizza
  • 4 plastry  sera Arla Havarti z papryką
  • 2 białka jaj
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 szklanka różyczek  brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Umyć i obrać warzywa. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę a czosnek drobno posiekać. Pokroić w pół plasterki kiełbasę, a plastry sera w drobną kostkę.
Ugotować makaron al dente, żeby nie był za miękki. Odcedzić i przepłukać zimną wodą aby go zahartować.
Rozgrzać na patelni olej i zeszklić na nim cebulę.  Dodawać kolejno kiełbasę, marchew, brokuły i czosnek. Po każdym dodaniu,  wszystko  krótko przesmażyć.
Lekko roztrzepać jajka i wymieszać z serkiem kremowym na jednolitą masę.
Wymieszać makaron z podsmażonymi warzywami, serem i masą jajeczno-serową. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i zapiekać 25 minut w temp. 180 °.
Przepis bierze udział w konkursie na dania z serkami kremowymi Apetina .

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

3 komentarze:

  1. Obłędna, kocham takie serowe dania :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń