Sałatka śledziowa z ananasem podana w korzennym jabłku



Śledź to nieodłączny atrybut wigilijnego stołu. Odkąd sięgam pamięcią w naszym domu był zawsze. Nie były to jakieś wyszukane potrawy, ale mnie jako dziecku bardzo smakowały. Zostało mi to dzisiaj. Śledzie uwielbiam w każdej postaci i jadam nie tylko w Wigilię. Jednak w ten wyjątkowy wieczór zawsze staram się zaskoczyć moich bliskich jakimś nowym pomysłem,  nietypowym połączeniem składników lub sposobem podania. W tym roku będzie to sałatka śledziowa z ananasem podana w korzennym jabłku.


Sałatka śledziowa z ananasem podana w korzennym jabłku

Składniki dla 3 osób
  • 3 soczyste winne jabłka
  • 1 filet ze śledzia w oleju
  • 1 plaster ananasa
  • kawałek pora (ok. 5cm)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 150ml białego półwytrawnego wina
  • 50ml białego octu winnego
  • 1łyżka miodu
  • 2 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne i włożyć do płaskiego rondla. Wlać wino, biały ocet winny i tyle wody by je całkowicie przykryła. Dodać miód, goździki i cynamon. Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zestawić z ognia i wystudzić jabłka w zalewie.

Przekroić pora wzdłuż na pół, a następnie w półplasterki. Przełożyć na sito i przelać wrzącą wodą. Osączyć. Przełożyć do salaterki. Dodać pokrojony w drobną kostkę   filet ze śledzia i plaster ananasa.
Przyprawić octem ryżowym, olejem rzepakowym, solą i pieprzem.

Wydrążyć jeszcze trochę miąższu z wystudzonych jabłek i napełnić je sałatką. Udekorować natką pietruszki.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

2 komentarze:

  1. W życiu nie jadłam śledzia z ananasem, bardzo jestem ciekawa smaku takiej sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to też był mój pierwszy raz, a efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył :)

      Usuń