Koktajl ogórkowy na kefirze




Mięta rośnie w ogródku jak szalona. Muszę chyba ją zerwać i zrobić jakiś syrop miętowy. Przyda się do owocowych koktajli dla dzieci. Dla dorosłych mam coś lepszego. Domowy likier miętowy. Tymczasem wykorzystuję ją na bieżąco. Stąd też taki „wysyp” różnych napojów z jej udziałem ostatnio na blogu. Dziś będzie  na wytrawnie i bardzo zdrowo. Z mnóstwem witamin i bez dodatku cukru. Zapraszam na orzeźwiający koktajl ze świeżym ogórkiem i miętą na kefirze.
Przez pewien czas wykluczyłam ze swej diety mleko i jego przetwory bo miałam wrażenie, że mi nie służą. Okazało się, że przyczyna jest zupełnie inna i teraz pochłaniam je jak szalona. Wiadomo, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D - dlatego powinny być codziennie spożywane, a szczególnie mleczne napoje fermentowane  (jogurty i kefiry) gdyż zawierają florę bakteryjną o działaniu prozdrowotnym, ale ja wcinam je na śniadanie, obiad i kolację. I wiecie co czuję się znakomicie. Tak lekko i świeżo.


Koktajl ogórkowy na kefirze

Składniki na 2 porcje:
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1świeży ogórek
  • pół awokado
  • 1 kiwi
  • 5 listków świeżej mięty
  • grubo mielony pieprz
  • szczypta soli

Obrany ogórek, awokado i kiwi pokroić w kostkę. Wrzucić do blendera. Dodać opłukane listki mięty i kefir. Zmiksować. Przyprawić szczyptą soli i grubo mielonym pieprzem. Rozlać do szklanek.

Smacznego :)
Aronia



Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz