Tort Mocca






Jesień to nie jest moja ulubiona pora roku. Zawsze napawa mnie smutkiem. Z każdym dniem coraz mniej liści na drzewach. Nasz trawnik w ogrodzie wygląda jakby ktoś przykrył go liściastym kobiercem. Ma taki piękny  żółto-czerwony kolor. Wiem, że powinnam je zgrabić, ale żal mi utracić ten piękny widok z okna. Za chwilę jesień ukaże swoje drugie oblicze, szare i mgliste, a ogród nabierze zupełnie innych barw.




„Spróbuj pokochać jesień
z niesamowitymi urokami
Spójrz ile piękna niesie
obdarzając cię nowymi dniami.
                                                                         Kolorowo jak wiosną
                                                                         barwne liście ostatki zieleni
                                                                         Dadzą chwilę radosną
                                                                         twą szarość życia mogą odmienić.
Wieczór szybciej nastaje
słońce też znika wcześniej niż latem
Lecz nowe czy nie daje
chwile spokoju skorzystaj zatem.”
                                                             (Tadeusz Karasiewicz – „Pokochaj jesień”)   

W takie dni humor może mi poprawić jedynie kawałek pysznego tortu.  A ten, który dziś przygotowałam  jest wyjątkowo smaczny. Aromatyczny i intensywny w smaku.  Z dodatkiem świeżo mielonej kawy, koniaku i wiśni z nalewki. Tort wyłącznie dla dorosłych polecany szczególnie tym osobom, które są na diecie bezglutenowej.



Tort Mocca

Składniki na tortownicę o śr. 20cm

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 70g cukru
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 40g mączki migdałowej
  • 1 łyżka świeżo mielonej kawy

Oddzielić białka od żółtek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka utrzeć z połową cukru do białości. Dodać mąkę ziemniaczaną i migdałową. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno z pozostałym cukrem  i delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy trzepaczki rózgowej.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.  Piec 25 minut w temperaturze 160°C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika. Odczekałam 10 minut i zdjąć obręcz. Zostawić do wystudzenia.
Zimne przekroić w poziomie na dwie części.

Poncz
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka koniaku

Zagotować wodę z cukrem. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu 5 minut. Wystudzić. Do zimnego syropu dodać spirytus i koniak. Wymieszać. Gotowym ponczem nasączyć oba blaty (bezpośrednio przed nałożeniem kremu).

Krem maślany
  • 250g masła
  • 250g mleka
  • 2 żółtka
  • 25g cukru
  • 15g mąki kukurydzianej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy
  • 1 łyżka koniaku
  • 3/4 szklanki wiśni z nalewki

Ubić żółtka z cukrem. Dodać mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Wymieszać. Podgrzać mleko w rondelku. Cały czas ucierając wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Postawić na gazie i podgrzewać, cały czas mieszając do zagotowania. Odstawić do wystudzenia. Od czasu do czasu zamieszać aby na powierzchni nie utworzył się kożuch.

Utrzeć miękkie masło z wystudzoną masą. Dodać łyżeczkę mielonej kawy i koniak. Dokładnie wymieszać.  Odłożyć dwie łyżki  do worka cukierniczego i schować do lodówki. Przełożyć 1/3 pozostałej masy do miski. Dodać wiśnie (kilka odłożyć do dekoracji) i wymieszać. Rozsmarować na dolnym blacie i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować odłożonym do lodówki kremem i wiśniami.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. wygląda fenomenalnie!!! pożeram oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie i zapewne tak samo smakuje !!!! mam kilka pytań: czy można użyć mąki orzechowej zamiast migdałowej ( i jakie ewent .proporcje), czy wisienki muszą być alkoholowe, i czy moja tortownica ok. 23-24 cm będzie dużo za duża ? będę wdzięczna za info :-) PZDR

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, smakuje wyśmienicie dzięki sporej ilości alkoholu.... Odpowiadając na pytania:
      - mąka orzechowa może być, ilość ta sama
      - wisienki nie muszą być z nalewki ale to bardzo podnosi smak.Można użyć zwykłej konfitury jesli ktoś nie lubi takich "procentowych", można też w przypadku braku takowych zalać konfiturę kieliszkiem wódki i zostawić na godzinę aby nabrała smaku.
      - dla tortonicy 24cm należałoby zwiększyć składniki o o 45%. Ja proponuję upiec biszkopt z 5 jajek i odpowiednio przeliczyć pozostałe składniki. Placki będą trochę cieńsze, ale to nic nie szkodzi. Jeśli idzie o krem to zwiększyłabym składniki o 50%. Można dodatkowo pokryć boki. Powodzenia :)

      Usuń
  3. Tort wygląda bardzo apetycznie, pięknie się prezentuje. Z chęcią zjadłabym taką porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak apetycznie, że zjadłbym monitor :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba w trosce o Twój monitor będę musiała usunąć ten post :)

      Usuń