Połączenie ryby i białych szparagów tak mi zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne danie z ich udziałem. Do towarzystwa zaprosiłam jeszcze warzywo, na które wiele osób czeka z utęsknieniem czyli rabarbar. Najczęściej jest on wykorzystywany do wypieków lub deserów. Ja jednak wolę go zdecydowanie w wersji wytrawnej. Za ciastami z jego udziałem nie przepadam, podobnie jak zresztą pozostała część mojej rodziny. Używam go z reguły do deserów i dżemów.
W tym daniu wykorzystałam go do przygotowania salsy. Połączyłam go ze świeżym ogórkiem, miętą, czerwoną cebulą i tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni. W efekcie uzyskałam pyszny, orzeźwiający sos, który idealnie pasował zarówno do delikatnych białych szparagów jak równie delikatnego mięsa pstrąga.
Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową i białymi szparagami - składniki
Salsa rabarbarowa:
- 1 łodyga rabarbaru
- pół zielonego ogórka ze skórą
- pół czerwonej cebuli
- garść pestek dyni
- garść liści świeżej mięty
- 1 łyżka tłoczonego na zimno oleju z pestek dyni
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz z kolendrą
- sól do smaku
Filet z pstrąga :
- 4 filety z pstrąga łososiowego ze skórą
- 1 łyżka oliwy cytrynowej
- sok z cytryny
- świeżo mielony pieprz z kolendrą
Szparagi:
- 2 pęczki białych szparagów
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 plasterki cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem)
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową
i białymi szparagami - wykonanie
Przygotowanie salsy rabarbarowej:
Umyć rabarbar i ogórek. Z ogórka usunąć pestki. Obrać cebulę. Pokroić wszystkie warzywa w drobną kostkę. Posiekać pestki dyni i miętę. Dodać do posiekanych warzyw. Wlać olej, sok z cytryny i syrop klonowy. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki aby wszystkie smaki się przegryzły.
Przygotowanie filetów:
Z filetów usunąć łuski i ości. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Skropić bazyliowo-cytrynowym olejem i sokiem z cytryny.
Rozgrzać na patelni olej i usmażyć filety po 2 minuty z każdej strony. Odstawić i przykryć pokrywką.
Przygotowanie szparagów:
Przygotowanie szparagów:
Delikatnie rozgrzać patelnię. Roztopić na niej masło.
Dolać olej. Wrzucić pokrojony na plasterki czosnek i plasterki cytryny. Chwilę
przesmażyć. Wlać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć szparagi i
gotować 2-3 minuty.
Rozłożyć szparagi
i filety z pstrąga na talerze. Na filety wyłożyć salsę rabarbarową. Udekorować natką
pietruszki.
Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową i białymi szparagami - podobne przepisy:
Smacznego :)
Aronia
Pięknie się prezentuje i cudowne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSalsa rabarbarowa boska!!! I wszystko razem równie piękne:-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko :) A salsa rzeczywiście pyszna. Pierwszy raz zrobiłam i bardzo mi posmakowała :)
Usuń