Tort "Monia"



Tort bezowy z truskawkami



       
      Takie tort piekę dość rzadko i z reguły są przeznaczone na wyjątkowe okazje i dla wyjątkowych osób. Ten  upiekłam w ubiegłym roku dla mojej mamy na jej imieniny. Nie miałam czasu by go opisać, a później sezon truskawkowy się skończył więc pomyślałam, że poczekam z publikacją do przyszłego roku. I teraz  właśnie nadeszła odpowiednia chwila na jego prezentację. Nie będę ukrywać, że jest dość pracochłonny i jak przystało na tort bezowy bardzo słodki. Ale warto czasem pozwolić sobie na odrobinę słodkości i szaleństwa. Autorem przepisu jest włoski cukiernik Luca Montersino, który jako jeden z niewielu tworzy również ciasta dla osób z nietolerancją pokarmową. Nie bazowałam na oryginalnym przepisie, sama też dokonałam kilku zmian  więc  nieco odbiega od oryginału. Nie zmienia to jednak faktu, że jest przepyszny.


Tort bezowy z truskawkami
ILOŚĆ PORCJI - 10                                                                                              ŻRÓDŁO PRZEPISU

Tort „Monia” - składniki

Beza:
  • 150g białek
  • 150g cukru pudru
  • 150g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 90g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 

Biszkopt:

Budyń waniliowy

Krem waniliowy
  • Cały budyń waniliowy
  • 330g śmietanki kremowej 30%tł.
  • 5g żelatyny
  • 40ml zimnej wody

Syrop truskawkowy
  • 350g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka zimnej wody

Dekoracja
  • 300g truskawek
  • 300g śmietanki kremowej 30%tł.
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • loki czekoladowe
  • 3-4 łyżki płynnej galaretki truskawkowej

Tort „Monia” - wykonanie

Przygotowanie masy na bezę:
Przelać białka  do dzieży miksera (musi być sucha i bez śladów tłuszczu). Ubijać do momentu powstania piany. Bardzo ważne by jej nie przebić bo będzie do wyrzucenia. Cały czas ubijając dodawać stopniowo, łyżka po łyżce,  cukier (najpierw kryształ a następnie puder). Co pewien czas zatrzymać ubijanie i zeskrobać łopatką cukier ze ścianek dzieży. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie bardzo sztywna. Upewnić się, że cukier całkowicie się rozpuścił, rozcierając pianę między palcami. Wówczas dodać ocet jabłkowy. Delikatnie wymieszać. Dosłownie 2-3 obroty rózgi na najniższej prędkości. Wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie delikatnie wymieszać tak jak poprzednio.

Pieczenie:
Rozgrzać piekarnik do 100⁰C. Przygotować dwie blachy i dwa arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich narysować okrąg o średnicy 20cm.  Ułożyć go na blasze do pieczenia stroną narysowaną do dołu. Żeby lepiej było widać rysunek podłożyć dodatkowy arkusz papieru. Rozłożyć równomiernie masę bezową na  oba okręgi.
Wstawić obie blachy do piekarnika na raz. Piec z włączonym termoobiegiem 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwi i zostawić tam blaty na całą noc.

Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Upłynnić ja olejem rzepakowym i posmarować wystudzone blaty bezowe.

Przygotowanie i pieczenie biszkoptu:
Ubić do białości w kąpieli wodnej jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymieszać oba rodzaje mąki i przesiać do masy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) o średnicy 18cm. Piec 20 minut w temperaturze 180⁰C. Wystudzić.

Przygotowanie budyniu waniliowego:
Zagotować śmietankę z ekstraktem waniliowym. Ubić jajko z cukrem na puszystą masę. Dodać skrobię. Powoli wlać gorącą śmietankę do masy jajecznej, cały czas mieszając. Przelać mieszaninę z powrotem do rondla i umieścić na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i gotować mieszając, aż stanie się gęsta. Zestawić, przykryć kawałkiem folii spożywczej tak aby dotykała powierzchni budyniu. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie schłodzić w lodówce.

Przygotowanie kremu waniliowego:
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie przez 15 minut, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.  Delikatnie połączyć z wystudzonym budyniem i chłodną żelatyną. Wstawić do lodówki.

Przygotowanie syropu truskawkowego:
Zmiksować truskawki na puree. Dodać cukier i skrobię ziemniaczaną. Postawić na gazie i podgrzewać do zagotowania cały czas mieszając. Zestawić . Dodać żelatynę namoczoną w jednej łyżce zimnej wody i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Zimnym posmarować wystudzony biszkopt.

Złożenie:
Złożyć tort wg następującej kolejności: blat bezowy(czekoladą do góry), krem waniliowy, biszkopt posmarowany syropem truskawkowym, krem waniliowy, blat bezowy (czekoladą do dołu). Resztą kremu posmarować boki tortu i wstawić go na 30 minut do lodówki.

Dekoracja:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy (Wilton 1M) i udekorować boki tortu.
Truskawki przekroić na cztery części. Rozłożyć na górze tortu. Na środek wylać tężejącą galaretkę i udekorować lokami z czekolady.

Tort „Monia” - podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

12 komentarze:

  1. Ależ efektownie się prezentuje! Wspaniały! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Nieźle się przy nim napracowałam ale warto było :)

      Usuń
  2. Oj warto, cudo prawadziwe!!! Zdolniacha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Pani Aniu, Na dniach bede piekła ten tort dla meza na urodziny i zastanawiam sie czy przy dekoracji do ubitej śmietany nie dodać troche żelatyny żeby ta bita śmietana sie nie rozpłynęła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Elu, teraz latem kiedy jest ciepło to dobry pomysł. Dekoracja na pewno będzie bardziej stabilna. Ja kupuję u siebie śmietankę bez laktozy i ona się super ubija dlatego nie dodaję nic do stabilizacji.
      Pozdrawiam i życzę udanego wypieku :)

      Usuń
  4. Pani Aniu, dziekuje jak zawsze za pomoc,wyślę zdjecie, zapewne nie wyjdzie taki piękny jak Pani ale bede sie starać.Pozdrawwiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dzięki. Był dla mojej mamy więc starałam się podwójnie :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ