Czekoladowo-miętowy tort bezowy





Słodki, czekoladowy i orzeźwiający tort dla łasuchów. Delikatny aromat mięty świetnie się komponuje z gorzką czekoladą i nadaje wypiekowi świeżości. Wszystko za sprawą drobno posiekanych świeżych liści mięty, które zdecydowanie lepiej spełnią tę rolę niż wszelkiego rodzaju aromaty miętowe. Dla przełamania słodyczy tort udekorowałam  dodatkowo świeżymi malinami ale mogą być też truskawki, jeżyny lub porzeczki. Latem jest w czym  wybierać. Każdy może wybrać swoje ulubione. Polecałabym jednak te bardziej kwaśne niż słodkie.
Przepis powstał w ramach współpracy z producentem Oleju kujawskiego na potrzeby akcji społeczno-edukacyjnej "Z kujawskim pomagamy Pszczołom" i zawiera lokowanie produktu.


Czekoladowo-miętowy tort bezowy
Składniki  na tort o średnicy 20cm

Beza
  • 4 białka
  • 120g drobnego cukru kryształu
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki startej gorzkiej czekolady

Przelać białka  do czystej (bez śladów tłuszczu) i suchej miski. Ubić mikserem do momentu powstania piany. Cały czas ubijając dodawać stopniowo, łyżka po łyżce,  cukier najpierw kryształ, a później puder. Co pewien czas zatrzymać ubijanie i zeskrobać łopatką cukier ze ścianek miski. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie bardzo sztywna. Upewnić się, że cukier całkowicie się rozpuścił, rozcierając pianę między palcami. Wówczas dodać ocet jabłkowy. Delikatnie wymieszać. Dosłownie 2-3 obroty miksera na najniższej prędkości. Wsypać mąkę ziemniaczaną i ponownie delikatnie wymieszać tak jak poprzednio. Na końcu wsypać startą czekoladę i ostatni raz wymieszać tym razem szpatułką.
Rozgrzać piekarnik do 100⁰C. Przygotować dwie blachy i dwa arkusze papieru do pieczenia. Na każdym z nich narysować okrąg o średnicy 20cm.  Ułożyć go na blasze do pieczenia stroną narysowaną do dołu. Żeby lepiej było widać rysunek podłożyć dodatkowy arkusz papieru. Rozłożyć 3/4 masy bezowej na  oba okręgi. Pozostałą masę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na papier małe beziki.
Wstawić obie blachy do piekarnika na raz. Piec z włączonym termoobiegiem 1,5 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwi i zostawić tam blaty na całą noc. Blaty bezowe mogą delikatnie popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupiące.

Roztopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Dodać tłoczony na zimno olej rzepakowy i dokładnie wymieszać. Posmarować płynną czekoladą wystudzone blaty bezowe.

Przełożenie
  • 500ml śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka drobno posiekanych świeżych liści mięty
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju Kujawski tłoczony na zimno rzepakowy

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i posiekane listki mięty. Połowę ubitej śmietany wyłożyć na jeden blat bezowy. Przykryć drugim blatem i rozłożyć pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć beziki.

Dekoracja
  • maliny lub inne owoce
  • świeże listki mięty
  • wiórki czekoladowe

Gotowy tort udekorować malinami, wiórkami czekoladowymi i świeżymi listkami mięty.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz