Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglaną i warzywami





Smaczne, sycące i pełnowartościowe danie obiadowe, które u nas ostatnio dość często pojawia się na stole. Można od razu przygotować większą ilość i mieć na 2-3 obiady. Ja tak właśnie robię. Dużo ostatnio pracuję i nie mam czasu na codzienne gotowanie. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że klopsiki mają mniej ścisłą strukturę co ja osobiście wolę. Pomimo tego, że nie dodałam też do nich jajek świetnie się formowały. Nie obsmażałam ich wcześniej tylko od razu ułożyłam w naczyniu do zapiekania tak aby się nie stykały, polałam sosem i zapiekłam, przez co danie było bardziej lekkostrawne.



Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglaną i warzywami
Składniki dla 4 osób:

Sos:
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Obrać warzywa i umyć. Marchew i cebulę zetrzeć na tarce do jarzyn, czosnek drobno posiekać a seler pokroić  cienkie plasterki.  
Rozgrzać na patelni oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać marchew, czosnek i seler. Smażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać  na małym ogniu około 30 minut aż sos nieco zgęstnieje.

Klopsiki:
  • 300g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy

Obrać czosnek i cebulę. Drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać posiekany czosnek i krótko razem przesmażyć. Wystudzić.
Do mięsa mielonego dodać ugotowaną kaszę jaglaną, usmażoną cebulę z czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolitą zwartą masę.
Na dno żaroodpornego naczynia wylać 1/3 przygotowanego sosu.
Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie klopsiki. Układać w naczyniu tak aby się ze sobą nie stykały. Zalać pozostałym sosem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 1 godzinę.
Podawać z młodymi ziemniaczkami lub ryżem.

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz