Na początku sierpnia po raz kolejny odwiedziłam Akademię Smaku Sokołów by wziąć udział w warsztatach, których tematem przewodnim było odkrywanie nowych kulinarnych połączeń sezonowanej wołowiny z różnego rodzaju piwami rzemieślniczymi.
Warsztaty poprzedziła wizyta w
siedleckim browarze restauracyjnym Brofaktura mieszczącym się w dawnej zabytkowej
Hali Targowej w centrum miasta.
Nie tylko zostaliśmy tam mile ugoszczeni ale mogliśmy też zapoznać się z procesem warzenia piwa. Z wielką pasją opowiedział nam o tym Główny piwowar Bartłomiej Imieliński. Chętni mogli też skosztować słodu jęczmiennego i prasowanego chmielu.
Piwa są tu warzone od października 2014 roku tradycyjną metodą. Niepasteryzowane, niefiltrowane, produkowane z najwyższej jakości słodów i chmieli z całego świata. Do tej pory uwarzono tam około 550 warek (red. 1 warka= 500 litrów) osiemnastu różnych gatunków piwa. Są one serwowane na miejscu gościom browaru ale można je także nabyć na wynos.
Na
tegorocznej edycji konsumenckiego konkursu piw „Chmielaki Krasnostawskie” aż
trzy z nich : "Oktawia", "Izabela" i "Carte Blanche"
zostały nagrodzone medalami.
My mieliśmy okazję
spróbować czterech z nich w towarzystwie mięsnych przekąsek z Sokołowa. A były to:
Kupieckie
Rozkoszne czyli
Hefeweizen
Sir Szyszunie
This is.. Mlecyk z
mniszkiem lekarskim
Ja niestety jedynie zamoczyłam w nich usta bo jestem na diecie antyhistaminowej i nie mogę pić żadnych napojów alkoholowych. Za to w drugiej części warsztatów, która odbyła się już w siedzibie Akademii w Woli Suchożebrskiej pić w dalszym ciągu nie mogłam, ale za to mogłam sobie pojeść pysznej wołowiny przyrządzonej przez Szefa kuchni Dominika Moskalenko w pięknych okolicznościach przyrody w atmosferze garden party.
Dominik Moskalenko opowiedział nam o tajnikach sezonowania wołowiny i dokonał jej rozbioru, tłumacząc ten proces krok po kroku. Zwrócił uwagę, iż na wartość przyrządzonej potrawy zdecydowanie większy wpływ ma jakość mięsa niż sposób przygotowania marynaty.
Najbardziej
cenioną wołowiną na świecie jest ta dojrzewająca i taką właśnie w swoim
asortymencie ma firma Sokołów. My mieliśmy okazję spróbowania wołowiny
sezonowanej na sucho.
Przygotowana
w marynatach i sosie z dodatkiem kraftowych piw, idealnie sprawdziła się w
grillowanych daniach: orientalnym szaszłyku z rostbefu wołowego z sałatką z
ogórka i marynowanej białej rzodkwi, polędwicy wołowej z chrupiącymi sałatami oraz
burgerze z dodatkiem redukowanego piwa słodowego.
Oczekiwanie na te pyszne dania umilił nam Rafał Batorowicz z firmy Sokołów S.A., znawca i pasjonat browarnictwa, serwując nam wyjątkowe gatunki piwne:
Maverick
- piwo w stylu American Pale Ale o pięknej bursztynowej barwie z nutami cytryny,
grejpfruta, mango i pomarańczy, za sprawą amerykańskiego chmielu.
Noa
Pecan Mud Cake - Russian Imperial Stout wyprodukowane w szwedzkim browarze. Ciemne
z orzechową pianką o kawowym posmaku pachnące jak doskonałej jakości bombonierka.
Skusiłam się na kieliszeczek z pełną świadomością,
że niechybnie na drugi dzień to odchoruję, ale warto było.
Lindemans
Framboise – belgijskie piwo malinowe, które podbiło kubki smakowe wszystkich
uczestniczek warsztatów. Strasznie im zazdrościłam patrząc jak delektują się
jego smakiem.
To był fantastyczny dzień pomimo uporczywego bólu głowy , z którym zmagałam się przez cały czas.
Cudowne
miejsce, wspaniali gospodarze, pyszne jedzenie zakrapiane znakomitymi piwami,
pogawędki ze starymi znajomymi ale też i mnóstwo nowo poznanych osób dzielących tę samą pasję co ja. Wróciłam do
domu mądrzejsza o zdobyta wiedzę, najedzona
i naładowana pozytywną energią.
Wielkie
podziękowania dla Firmy Sokołów i Agnieszki Sałkowskiej za zaproszenie.
Wszystkim uczestnikom za wspólnie spędzony czas, pogaduchy i wymianę doświadczeń. Na koniec jeszcze tylko wspólne zdjęcie i pora wracać do domu.
Zdjęcia z tego wydarzenia zamieszczam dzieki uprzejmości Organizatora.
Zapraszam również do obejrzenia krótkiego filmiku z tego wydarzenia https://www.youtube.com/watch?v=dSisRpXPpU0&feature=youtu.be
0 komentarze:
Prześlij komentarz