Grzanki z mozarellą i świeżymi figami






           
Gasnące powoli sierpniowe lato.
Żar  lejący się z nieba, który odszedł w zapomnienie.
Chłodne noce i poranki.
Szare pochmurne niebo i deszcz siąpiący cały dzień.
Nasiąknięte wodą astry leżące na rabacie.
Przebarwiający się na różowo rozchodnik.
Coraz więcej pożółkłych liści na trawniku przed domem i pierwsze spadające kasztany.
Smutna rzeczywistość ostatnich dni. ...

Odpoczywam, odwiedzam rodzinne strony,
poszukuję ludzi i domów, których już nie ma.
Konfrontuję wspomnienia z rzeczywistością.
Przemierzam kilometry i obserwuję zachodzące zmiany.
Nie mam czasu na długie gotowanie.
W przerwie między jedną podróżą a drugą robię szybkie grzanki z mozarellą i świeżymi figami...





ILOŚĆ PORCJI - 4

Grzanki z mozarellą i świeżymi figami - składniki

  • 4 kromki jasnego pieczywa
  • 1 opakowanie mozarelli Galbani 125g
  • 2 świeże figi
  • garść rukoli
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu  balsamicznego

Grzanki z mozarellą i świeżymi figami - wykonanie

Pokroić w plastry ser i figi. Opłukać rukolę i osuszyć w wirówce do sałaty. Wymieszać ocet balsamiczny z miodem. Pieczywo opiec na rumiano w tosterze lub na patelni grillowej.
Na gorących grzankach ułożyć plastry mozarelli. Gdy ser lekko się stopi dodać rukolę i pokrojone figi. Posypać posiekanymi orzechami i skropić octem balsamicznym z miodem.

Przepis bierze udział w konkursie "Włoska strona lata z Galbani" i zawiera lokowanie produktu.

Smacznego :)
Aronia


Włoska strona lata z Galbani



COMMENTS

2 komentarze:

  1. Często przygotowuję pieczone plastry bakłażana z figami i mozarellą. Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetna alternatywa dla tych co nie jedzą pieczywa :)

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ