Niedawno przypomniałam sobie z dzieciństwa ciastka ponczowe, które dawniej można było kupić w cukierni. Dzisiaj już ich nie widzę. Pomyślałam, że spróbuję je odtworzyć, żeby moje dzieci też ich posmakowały. Udało się i to z dobrym skutkiem.Ciastka są zrobione z ciasta drożdżowego. Po upieczeniu nasącza się je syropem z cukru i wody (w wersji dla dorosłych wzbogaconym rumem ), a wgłębienie wypełnia bitą śmietaną. Są wilgotne i słodkie. Smakują najlepiej pierwszego dnia, chociaż schowane pod kloszem w lodówce i na drugi dzień są doskonałe.
Ciastka
ponczowe-przepis
Składniki
na 16 szt.
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 75g cukru
- 75g stopionego masła
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- szczypta soli
Przesiać mąkę do miski. Wsypać drożdże, cukier i szczyptę soli. Wymieszać suche składniki. Wlać podgrzane do temp. 30°C mleko i przestudzone masło. Roztrzepać widelcem jajka i również dodać do pozostałych składników. Wyrobić mikserem na jednolitą masę. Ciasto jest lejące, ale takie właśnie powinno być. Przykryć ściereczką i zostawić na 30-45 minut.
Silikonową foremkę do ciastek ponczowych napełniać ciastem do ¾ wysokości. Piec w temp. 180°C przez 20-25 minut na jasnozłoty kolor.
Syrop:
- 1 szklanka wody
- 100g cukru
- 25ml rumu
Zagotować wodę z cukrem. Gotować na małym ogniu ok. 2 minut mieszając, aby cukier się rozpuścił. Zestawić z ognia, wlać rum i zamieszać. Lekko przestudzone babeczki wyjąć na głęboką tacę i polewać kilka razy przygotowanym syropem.
.
Dekoracja:
- 200ml śmietany kremowej 36%
- 1 opakowanie zagęstnika do śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
Ubić śmietanę z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Przełożyć
do worka cukierniczego i ozdobić wystudzone babeczki.
Ciastka ponczowe-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
bardzo ładne!Nigdy nie jedliśmy, chętnie byśmy spróbowali :)
OdpowiedzUsuńOoo, to musi być coś niesamowitego. Cudownie, że postanowiłaś odtworzyć tradycję.
OdpowiedzUsuńKurcze, ja takich ciastek nigdy nie widzialam, a wygladaja cudnie!
OdpowiedzUsuńChyba powinnaś się cieszyć, że nigdy ich nie widziałaś, to znaczy, że jesteś młoda, :)
UsuńPamiętam je i faktycznie, dzisiaj już się ich w cukierniach nie spotyka. Nawet w tych bardzo tradycyjnych...
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia.:)
Przypominają mi przez to nasączanie ponczem tureckie słodycze.
OdpowiedzUsuńChętnie bym ich spróbowała, bo o takim smakołyku słyszę po raz pierwszy!
śliczniutkie!
OdpowiedzUsuńmałe jest urocze.
i smaczne.
Wyglądają wspaniale. Ponczowe to jedno z moich ulubionych ciastek. W niektórych warszawskich cukiernaich można jeszcze na nie trafić.
OdpowiedzUsuńHej, gdzie jeśli można wiedzieć?
Usuńa ja takie ciasta jadalam i to we Woszech cha cha cha a co najlepsze wiekszosc z wlochow mysli ze to ich narodowe ciasto cha cha
OdpowiedzUsuńpamietam je jak bylam mala byly przepyszne :) ciesze sie bardzo ze dzieki Tobie bede mogla poczuc ten smak jeszcze raz :) dziekuje
OdpowiedzUsuńCzy z tego przepisu można zrobić analogicznie dużą babę? Sądzisz, że wyjdzie? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, chociaż nigdy nie próbowałam
OdpowiedzUsuńPamiętam, że zawsze wydłubywałam z nich krem bo był okropny. Takie ubite masło. Z bitą śmietaną i wisienką z alko są duuużo lepsze ;)
OdpowiedzUsuńAle stara się poczułam... Są tacy którzy nigdy tego nie jedli i to dla nich TRADYCJA :-(
OdpowiedzUsuńw Warszawie niektore cukiernie maja te ciastka "pączowe" pycha, moja corka je uwielbia i ja tez sa takie wilgotne do kawy super.......
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa ... naszła mnie ochota na nie :)... mimo, iż w Warszawskich cukierniach ich kompletnie nie widuję, zjeść muszę :D
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis.
JEJU !!!! Jak ja ich dawno nie jadłem :)
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny, ale czy ktoś ma pomysł jak udoskonalić poncz? Bo ten to nijak nie smakuje jak ten oryginalny....
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o informację, gdzie można kupić foremki na ciastka ponczowe.
OdpowiedzUsuńCzy to sa takie same jak na na pączki oponki.
Tak, to są te same z tym że są dwa rodzaje duże i mniejsze.Do babeczek używam tych mniejszych.Moje są firmy Silikomart. Można je nabyć przez internet np. tu http://www.galerialimonka.pl/forma-silikonowa-paczek-z-dziurka-silikomart,p5588. Uważam, że cena jest przyzwoita.
OdpowiedzUsuńWyszły piękne! Co prawda nie miałam tych foremek, ale nawet w foremkach do babeczek są palce lizać. Zamiast rumu warto użyć zapachu rumowego - tańszy, a daje lepszy efekt. Dżem lub drobne owoce również sprawdzają się bardzo dobrze jako zastępcy bitej śmietany.
OdpowiedzUsuńZ dżemem jeszcze nie robiłam, muszę zatem spróbować. Dzięki za podpowiedź.
Usuńw jakiej temperaturze trzeba je piec?
OdpowiedzUsuńTak jak większość ciast w 180°C
UsuńTo już wiem dlaczego mi trochę nie wyszły. Na innym blogu było napisane żeby piec je 200stopniach i może dlatego miały lekko spieczony brzegi.... :)
Usuńz doświadczenia wiem, że piekarniki różnie pieką i rzeczywista temperatura pieczenia nie zawsze jest zgodna z tą jaką ustawiamy na termostacie. Czasem jest niższa, a czasem wyższa. Najlepiej kierować się własnym rozeznaniem i ustawiać ją tak jak do większości ciast.
UsuńWitam, w jednej z cukierni mojego miasta nadal sprzedają te ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńAczkolwiek przepis Twój wykorzystam w niedługim czasie, gorzej tylko z foremkami.
Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga:)
Dziękuję zajrzę na pewno:)
OdpowiedzUsuńW wersji klasycznie klasycznej jeszcze kostka czerwonej galaretki na top. Moje ulubione ciastka ;)
OdpowiedzUsuńWitam, tak ciastka wspaniałe. DŁUGO SZUKAŁAM FOREMEK, i znalazłam wczoraj w końcu zakupiłam, są zakupiłam, nadzieja moja się spełniła. Smacznego , zakupiłam. Miłego dnia dla wszystkich smakoszów. Marianna .
OdpowiedzUsuńŻyczę zatem udanych wypieków :)
UsuńAle wypas!!!! Własnie upiekłam i zjadłam....no, nie wszystkie ale mało brakowało:)
OdpowiedzUsuńto chyba smakowały :)
UsuńJak można nie znać ciastek ponczowych? Państwo nie są z Polski?
OdpowiedzUsuńCo prawda po wszelkich cukierniach można spotkać podroby z kremem zamiast śmietany i sztucznym zapachem zamiast rumu ale są ! Ponczowe i wuzetki (prawdziwe!), to moje ukochane ciasta, bez których moja młodość byłaby zmarnowana
:-]
Pozdrawiam łasuchów
Dżejms
A gdzie można kupić takie foremki, czy może są inne sposoby, żeby upiec takie zgrabne ciasteczka?
OdpowiedzUsuńNiestety konieczna jest foremka. Można ją nabyć np. tu http://www.garneczki.pl/produkt/forma-silikonowa-do-8-czekoladek-silikomart-srednie-oponki,13310. Czasem też bywają znacznie tańsze w różnych marketach. Trzeba się rozglądać :)
Usuńa ja z siostrami objadaliśmy się, Mama bardzo często je robiła,teraz to nawet przepisu nie miałem serdecznie dziękuję Jan
OdpowiedzUsuńTeż bardzo często w dzieciństwie je zajadałam :)
UsuńNa zdjęciu ciastko wydaje się duże, a średnie foremki są malutkie- wysokość 2 cm- dla średnich, 2,5 dla dużych. Z dzieciństwa pamiętam, że ciastka ponczowe były większe...zdecydowanie ! Jednak forma z dziurką mnie przekonuje i właśnie ją kupiłam, zgodnie z radą.Taka właśnie musi być- cacko z dziurką!. Może da się gdzieś kupić nieco większe, na kilka kęsów nie na raz do buzi...? Tatiana
OdpowiedzUsuńGotowe ciastko nie jest takie małe. Po pierwsze urośnie w trakcie pieczenia, a po drugie trochę też "spuchnie" po nasączeniu. Na raz do buzi się nie zmieszczą:)
UsuńU mnie w cukierni dalej sprzedaja te ciastka,czy do ponczu nie trzeba dac troche soku z cytryny bo w smaku te ciastka sa troche kwaskowate?
OdpowiedzUsuńTo jest dobry pomysł. Następnym razem tak zrobię :)
Usuńw Warszawskiej "Filipince" przy Pl. Hallera były najlepsze...niestety już nie ma tej cukierni - w tłusty czwartek zrobię sobie słodką rozpustę, mam nadzieję, że mi się uda i odtworzę smak dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńZatem życzę powodzenia :)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane ciacho z dzieciństwa, obowiązkowo z kremem maślanym.
OdpowiedzUsuńOch....przysmak mojego dzieciństwa, z kremową röżyczką posypaną kawą 😋. Taką wersję oferowała pobliska cukiernia. Przepis z pewnością wypröbuję.
OdpowiedzUsuń