Rabarbar to warzywo, które doskonale się komponuje z malinami. Niestety trudno razem połączyć te smaki bo gdy mamy sezon na rabarbar to malin jeszcze nie ma w sprzedaży. Można co prawda użyć mrożonych, ale to nie to samo. Ja w dzisiejszym przepisie zastąpiłam je syropem malinowym, z dodatkiem którego ugotowałam budyń i zatopiłam w nim kawałki rabarbaru. Całość zwieńczyłam chrupiącą bezą. Wyszła z tego doskonała niezbyt słodka (mimo syropu) tarta. Najlepsza jest pierwszego dnia jeszcze lekko ciepła.
Tarta malinowo-rabarbarowa - przepis
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 80g cukru pudru
- 120g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3 łyżki zmielonych migdałów
Otręby zmielić w młynku. Przesiać na stolnicę mąkę. Dodać zmielone otręby i pokrojone w kostkę masło. Usiekać wszystko do konsystencji kaszy. Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Wylepić nim, wysmarowaną masłem, formę na tratę. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić na pół godziny do lodówki.
Rozgrzać piekarnik do 180°C i upiec ciasto na jasnozłoty kolor.
- 500g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 300ml mleka
- 75ml syropu malinowego (słodzonego)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Umyć rabarbar, usunąć włókna i pokroić w centymetrowe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić aby puścił sok.
Rozmieszać proszek budyniowy z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować razem z syropem malinowym. Do gotującego się wlać rozrobiony proszek budyniowy. Cały czas mieszając, zagotować. Odcedzić rabarbar i dodać do budyniu. Wymieszać. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika ustawionego na 180° na pół godziny.
- 2 białka
- 50g cukru
Ubić białka z cukrem na sztywno tak aby nie było wyczuwalnych
kryształków cukru. Przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na
wierzch tarty nieduże rozetki. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec 30
minut na środkowym poziomie piekarnika.
Tarta malinowo-rabarbarowa - podobne przepisy
> Tarta jabłkowa z bitą śmietaną i sosem karmelowym
> Tarta truskawkowo-bananowa
> Tarta jabłkowa z kawą i cynamonem
> Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą
> Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami
> Tarta migdałowa z jagodami
> Mini tarty z jabłkami grójeckimi i trójniakiem
> Tarta migdałowo-wiśniowa z bezą
> Galette z jabłkami i żurawiną
> Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym
> Tarta z jagodami
> Tarta kokosowa ze śliwkami
> Wyśmienita tarta śliwkowa
> Pijana tarta serowa
> Tarta orzechowa z jabłkami
Smacznego :)
Aronia
Dodatek malin bardzo mi się tutaj podoba i pasuje do rabarbaru :) Wspaniale się prezentuje Twoja tarta!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Wyśmienita tarta, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta...pychota!
OdpowiedzUsuń