Spaghetti z kurczakiem i kurkami



Spaghetti z kurczakiem i kurkami

 
         Kurki to moje ulubione grzyby. Nie dość, że są bardzo smaczne to jeszcze  szybko się je przyrządza. Można z nich wyczarować naprawdę wiele pyszności. Trzeba je tylko najpierw znaleźć, co czasem nie jest takie proste. A, że ja należę do zapalonych grzybiarzy to mi się udaje. Ponadto mam własny skrawek lasu i kurki na nim dość chętnie rosną. Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie.


Spaghetti z kurczakiem i kurkami
Spaghetti z kurczakiem i kurkami-przepis

Składniki na 2 porcje:
  • 200g makaronu spaghetti
  • 1 połówka piersi z kurczaka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 150g kurek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 25ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól
  • biały pieprz
  • oliwa

Oczyścić grzyby i opłukać. Osączyć na sicie. Obrać czosnek i drobno posiekać.
Filety umyć osuszyć papierowym ręcznikiem i odciąć tłuszcz. Pokroić w grubą kostkę. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu, a w tym czasie rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzucić pokrojone mięso z kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron. Oprószyć solą i białym pieprzem. Dodać kurki i posiekany czosnek. Smażyć 3-4 minuty, aż cały płyn wyparuje i grzyby się obsmażą. Wówczas wlać bulion, śmietanę i białe wino. Wymieszać i gotowac na małym ogniu 2-3 minuty. Rozmieszać mąkę z 2 łyżkami zimnej wody i wlać do sosu. Mieszać aż się zagotuje. Odcedzić makaron. Wymieszać z  sosem kurkowym. Przełożyć na talerze. Posypać startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.


Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Jakie apetyczne danie :) Jadłam kiedyś podobne, tylko bez wina. Muszę spróbować z jego dodatkiem, bo na pewno nie smakuje tak samo...

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ