Szarlotka w stylu francuskim





   To już połowa listopada a u mnie dopiero się pojawia pierwsze ciasto z jabłkami. Zajęta ustawicznym pieczeniem tortów zupełnie nie miałam czasu na szarlotki, a stoiska na straganach aż uginają cię pod ciężarem tych soczystych owoców. Ale już się poprawiam i otwieram sezon jabłkowy na blogu pyszną szarlotką w stylu francuskim wg przepisu Dr Oetkera. Oryginalny przepis można zobaczyć pod  tym linkiem. Ja zrobiłam tylko z połowy porcji i dokonałam też pewnych zmian odnośnie ilości niektórych składników. Dotyczy to w szczególności obniżenia ilości cukru, a i tak jak dla mnie jest to dość słodkie ciasto.



Szarlotka w stylu francuskim-przepis
(inspiracja Dr Oetker)
Składniki na blachę o wym. 33x23cm

Ciasto:
  • 200g mąki
  • 90g miękkiego masła
  • 90g cukru
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru pomarańczowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Rodzynki zalać rumem i zostawić do namoczenia. Często mieszać.
Utrzeć mikserem miękkie masło na puch.  Cały czas ucierając wsypywać stopniowo cukier i dodawać po jednym jajku. Po dodaniu ostatniej porcji cukru ucierać jeszcze ok. 5 minut. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Krótko wymieszać  i rozsmarować gotowe ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Nadzienie:
  • 1kg jabłek
  • 4 łyżki marmolady pomarańczowej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 60g rodzynek
  • 1 łyżka rumu

Umyte jabłka przekroić, każde na cztery części. Obrać i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na plasterki o gr. ok. 3mm. Rozłożyć jabłka na cieście w taki sposób, żeby zachodziły na siebie jak dachówki.
Marmoladę pomarańczową wymieszać z łyżką gorącej wody i posmarować nią jabłka, a następnie posypać namoczonymi w rumie rodzynki. 

Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 100g cukru
  • 75g masła

Do miski wsypać mąkę z cukrem. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło i rozcierać palcami aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać jabłka. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić w formie ustawionej na kracie kuchennej.
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ