Muffinki kawowe z kawałkami czekolady




             Kilka dni temu jedna z moich czytelniczek poprosiła mnie o przepis na muffinki kawowe dla swojego męża, który dodatkowo jest podobno wielkim fanem moich ciast. Jak więc mogłam odmówić takiej prośbie. Zakasałam rękawy i pomaszerowałam do kuchni. W efekcie pojawi się w najbliższym czasie kilka przepisów na małe kawowe słodkości tak by każdy mógł znaleźć tu coś dla siebie. Na początek bardzo prosty przepis na muffinki z dużą ilością czekolady i oczywiście delikatną kawową nutą. Aby czekolada jej nie przyćmiła kawa powinna być świeżo otwarta o intensywnym aromacie.




ILOŚĆ SZTUK - 12

Muffinki kawowe z kawałkami czekolady - składniki

  • 180g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 160g cukru
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 60g masła
  • 100ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 70g płatków czekoladowych do zapiekania lub posiekanej czekolady deserowej

Muffinki kawowe z kawałkami czekolady - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę z masłem. Odstawić do przestudzenia.
Wbić do miski jajko i żółtko. Wsypać cukier i utrzeć na jasną, puszystą masę. Wlać przestudzoną czekoladą oraz mleko i dokładnie wymieszać.
W drugiej misce połączyć mąkę z kawą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i ucierać wszystko do połączenia składników. Na końcu wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać.

Pieczenie:
Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec do suchego patyczka. U mnie to było 25 minut. Upieczone babeczki wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.

COMMENTS

2 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ