Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego smaczne i wilgotne muffinki z kwaśnym akcentem w środku w postaci owoców czerwonej porzeczki, która w tym roku zakwitła bardzo wcześnie i wyjątkowo obficie. Bałam się, że nic z tego nie będzie bo akurat przyszły lekkie przymrozki ale dzielne pszczółki dały radę. Wszystkie kwiatki zostały zapylone i teraz krzew aż ugina się pod ciężarem owoców. Mąż musiał nawet go podeprzeć bo baliśmy się, że się złamie.
Ciasto na muffinki
przygotowałam na oleju rzepakowym z dodatkiem
maślanki i zmielonych migdałów. To właśnie dzięki tym dodatkom jest
takie wilgotne i smaczne. Muffinki można zabrać ze sobą na letnią wycieczkę lub
piknik.
Przepis powstał w ramach współpracy z Redakcją Foodera oraz
serwisu zPierwszegoTloczenia.pl. i zawiera lokowanie produktu. Jest częścią akcji
społeczno–edukacyjnej „Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom” organizowanej przez
markę Olej kujawski.
ILOŚĆ - 12 SZTUK
Migdałowe muffinki z czerwoną porzeczką - składniki
Migdałowe muffinki z czerwoną porzeczką - składniki
- 60g zmielonych migdałów bez skórki
- 160g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 90ml oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 150g maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120g owoców czerwonej porzeczki
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- gałązki czerwonej porzeczki do dekoracji
Migdałowe muffinki z czerwoną porzeczką - wykonanie
Do miski wsypać mąkę, zmielone migdały, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wlać maślankę i olej. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Roztrzepać trzepaczką rózgową. Połączyć zawartość obu misek. Mieszać tylko do połączenia składników.
Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec do suchego patyczka. U mnie to było 25 minut. Upieczone muffinki wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia.
Zimne posypać cukrem pudrem i udekorować gałązkami czerwonej porzeczki.
Migdałowe muffinki z czerwoną porzeczką - podobne przepisy
> Muffinki kawowe z kawałkami czekolady
> Orkiszowe muffinki z truskawkami i czekoladą
> Muffinki jagodowe
> Muffinki bananowo-orzechowe z czekoladą
> Muffinki czekoladowo-bananowe
> Muffinki jabłkowo-pomarańczowe
> Muffinki trójczekoladowe
> Muffinki piernikowe na miodzie
Smacznego :)
Aronia
Już wyobrażam sobie ich smak! Wyglądają tak delikatnie i cudownie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Niestety nic na ten temat nie mogę powiedzieć. Nie zjadłam nawet okruszka, ale piekłam je już chyba ze trzy razy więc chyba były dobre :)
UsuńCudowne babeczki! Wyglądają tak delikatnie i lekko. Z chęcią spakowałabym je do pudełka i zabrała ze sobą do pracy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą...
Zachęcam więc do upiecznia. Porzeczek teraz pełno na krzaczkach :)
UsuńZa smakiem migdałów jakoś może nie szaleję, ale w połączeniu z porzeczką- myślę, że strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńDzięki. Ja akurat lubię to połączenie, a właściwie lubiłam bo teraz ciast nie jadam :)
Usuń