Wiosna wkroczyła z przytupem rozświetlając ciepłymi promieniami słońca mój ogród. Niewidziany od dawna rudy kot sąsiadów
przechadza się z wielką gracją po murku zerkając od czasu do czasu w moje okno.
Zielone pędy powojników nieśmiało pną sie po drewnianej pergoli,
a trawa nabiera intensywnej barwy...
Podglądam przez chwilę kociaka bo mam nieoparte wrażenie, że czeka tam na kogoś.
Zerkam to w okno, to do zeszytu z przepisami.
Nikt sie jednak nie zjawia.
Wyjmuję z szafki potrzebne składniki i zagniatam ciasto na drożdżówki...
przechadza się z wielką gracją po murku zerkając od czasu do czasu w moje okno.
Zielone pędy powojników nieśmiało pną sie po drewnianej pergoli,
a trawa nabiera intensywnej barwy...
Podglądam przez chwilę kociaka bo mam nieoparte wrażenie, że czeka tam na kogoś.
Zerkam to w okno, to do zeszytu z przepisami.
Nikt sie jednak nie zjawia.
Wyjmuję z szafki potrzebne składniki i zagniatam ciasto na drożdżówki...
ILOŚĆ SZTUK - 16
Drożdżówki dyniowe z marmoladą - składniki
Ciasto:
- 700g mąki pszennej
- 150g puree z dyni
- 200ml letniego mleka
- 100g roztopionego masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 30g świeżych drożdży
- 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 słoik marmolady dyniowo-jabłkowej
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- mąka do podsypywania
Drożdżówki dyniowe z marmoladą - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Do letniego mleka wsypać łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut aby drożdże się uaktywniły. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski. Przykryć wilgotna ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formowanie:
Do letniego mleka wsypać łyżkę cukru i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut aby drożdże się uaktywniły. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski. Przykryć wilgotna ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formowanie:
Wyrośnięte ciasto przełożyć na
posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60cm x 20cm. Posmarować cienką warstwą marmolady jabłkowo-dyniowej
i złożyć na trzy części wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na szesnaście pasków
długości 20cm. Każdy pasek skręcić i zwinąć jak ślimaczki chowając koniec pod
spód.
Jak
to zrobić można obejrzeć na tym filmie.
Tak
uformowane bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć
ściereczką i zostawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Pieczenie:
Nagrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować nim wyrośnięte bułeczki. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut. Wystudzić na kracie kuchennej.
Pieczenie:
Nagrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować nim wyrośnięte bułeczki. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut. Wystudzić na kracie kuchennej.
Drożdżówki dyniowe z marmoladą - podobne przepisy:
> Cytrynowe drożdżówki z serem
> Drożdżówki z serem
> Jagodzianki
> Odrywane maślane bułeczki z kruszonką
> Croissants
> Drożdżowe zawijańce z suszoną żurawiną i czekoladą
> Słodkie precle drożdżowe z makiem
> Jagodzianki II
> Hot cross buns czyli angielskie bułeczki z krzyżykiem
> Rogale marcińskie
Smacznego :)
Aronia
Powiedz mi, gdzie kupujesz puree z dyni? Nigdzie nie mogę tego dostać, nie wiem już gdzie szukać :(
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
Puree z dyni robię sama na jesieni i zamrażam by mieć na później :)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)Niestety ja tylko patrzę jak inni jedzą :)
UsuńWyglądają rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń