Babeczki bananowe z kremem kokosowym




Muszę się przyznać, że te babeczki upiekłam z myślą o akcji amore del tropico, chociaż pomysł na nie zrodził się  w mojej głowie już dość dawno. Akcja  zdecydowanie jednak przyspieszyła  jego realizację.
Babeczki  zrobione są z ciasta biszkoptowego  z dodatkiem  bananów i orzechów pekan, które sprawiają, że jest  bardziej wilgotne. Uzupełnienie smaku stanowi krem na bazie kokosa.  Ja użyłam do jego wykonania świeżo utartych wiórków kokosowych, bardzo drobnych. Można jednak z powodzeniem użyć gotowych z tym, że lepiej będzie je zmielić trochę w młynku, żeby były drobniejsze i dodały subtelności temu kremowi.


 Babeczki
bananowe z kremem kokosowym

Składniki na 20 szt.

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 100g cukru
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 60g mąki pszennej
  • 60g posiekanych  orzechów pekan
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki, a żółtka ubić na parze z 70g  cukru na puszystą, gęstą masę.
Rozgnieść widelcem banany i dodać do masy żółtkowej. Wymieszać oba rodzaje mąki, kakao i proszek do pieczenia. Przesiać do masy. Wsypać posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. 


Ubić pianę ze schłodzonych białek i 30g cukru. Delikatnie połączyć z ciastem.
Formę do muffinek  wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je ciastem do 2/3 wysokości.

Piec 20minut w temp.180°C.

Syrop do nasączania

  • 25g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 25ml rumu
Zagotować wodę z cukrem. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 2 minuty. Zestawić, wymieszać z rumem. Tak przygotowanym syropem nasączyć babeczki.

Krem kokosowy

  • 50g wiórków kokosowych drobno zmielonych
  • 20ml likieru kokosowego
  • 50ml mleka
  • 30g masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej 
Utrzeć żółtko z cukrem pudrem. Dodać mąkę i mleko. Wymieszać, postawić na małym ogniu i podgrzewać do momentu zgęstnienia. Zestawić, dodać sok z cytryny i likier kokosowy. Wymieszać.
Utrzeć masło dodając stopniowo wystudzoną masę i  wiórki kokosowe.
Krem kokosowy przełożyć do worka cukierniczego i udekorować babeczki.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

5 komentarze:

  1. o mniam mniam! pyszne i piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie...rzeczywiście zestaw iście tropikalny...fajny ten likier kokosowy w kremie...

    OdpowiedzUsuń