Świąteczny schab ze śliwkami




Tak jak obiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej. Zazwyczaj podaję do tego moją sałatkę z kapusty i buraczków.

Świąteczny schab ze śliwkami

Składniki:
  • 1,6kg schabu wieprzowego
  • 2 małe cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 50ml wódki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek oleju ryżowego
Nadzienie:
  • 200g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 50ml białego wytrawnego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka kaszy manny
  • po szczypcie soli i majeranku
Sos:
  • podsmażona cebula z czosnkiem
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • 2 łyżeczki dżemu z czerwonych porzeczek
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 10 śliwek
  • pieprz

Namoczyć śliwki w białym winie. Po 30 minutach odłożyć 10szt., a resztę pokroić w paseczki. Dodać posiekany czosnek, kaszę, biały pieprz i 3 łyżki wina w którym się moczyły. Przyprawić szczyptą soli i majeranku.

Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć w nim głęboką kieszeń. Natrzeć łyżeczką soli, świeżo zmielonym pieprzem i wódką. Napełnić kieszeń farszem ze śliwek, spiąć wykałaczką i obwiązać mięso grubą nicią.

Rozgrzać w brytfannie olej. Wrzucić cebule pokrojone na ósemki i ząbki czosnku. Smażyć chwilę, aż cebula stanie się szklista. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do rondla. Do brytfanny włożyć teraz mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron na rumiano w aromatycznym oleju. Przełożyć do żaroodpornego płaskiego naczynia. Posypać majerankiem, a na wierzchu ułożyć liście laurowe. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 80°C i piec 6 godzin.

Przygotować sos. Do rondelka z cebulą i czosnkiem wlać bulion, wino i sos spod pieczeni rozrobiony 2 łyżkami gorącej wody. Postawić na małym ogniu i gotowac przez godzinę. Przetrzeć przez sitko. Dodać dżem porzeczkowy. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wrzucić śliwki i gotuj jeszcze na małym ogniu przez 10 minut. 
Przed podaniem pokroić schab na plastry, ułożyć w brytfannie razem ze śliwkami, podlać kilkoma łyżkami gorącej wody i podgrzewać przez 20 minut w gorącym piekraniku. Sos odgrzać w rondelku. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować. 
Gorący schab ułożyć na półmisku, obłożyć śliwkami. Sos podać w sosjerce. 

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

  1. mmmmm....wspaniały :) robię podobny, tylko najbardziej go lubię z pampuchami :)

    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda :) jeszcze nigdy sama nie piekłam takiego schabu. Będę musiała w końcu spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. tu-tusia - zachęcam do spróbowania, bo tak naprawdę to on się sam piecze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak kawałek dobrego schabu. Lubię takie dania, bo nadają się do jedzenia zarówno na obiad jak i na zimno jako wędlina. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aronio czym moge zastapic dzem z czerwonej porzeczki bo w uk jest nie dostepny?

    OdpowiedzUsuń
  6. mogą być mrożone porzeczki tylko trzeba będzie lekko dosłodzić, ale jeżeli i takie są niedostępne to mogą być borówki lub żurawina. Możesz też użyć suszonej żurawiny tylko wcześniej lekko ją rozgotuj z niewielką ilością wody.

    OdpowiedzUsuń
  7. mam jeszcze jedno pytanie czy mozna piec ten sachab w wyzszej temperaturze i krócej?

    OdpowiedzUsuń
  8. można, oczywiście. Ja piekę dość często w temp. 200st.C przez 2-2,5h, bo my lubimy dość miękkie mięso.

    OdpowiedzUsuń