Tort czekoladowo-wiśniowy



Imieniny mojego męża zazwyczaj obchodzimy przez dwa kolejne weekendy. Są więc także dwa torty. Jeden już opisałam, a ten dzisiejszy , podobnie jak w ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą. Tort jest dość wysoki i może nie zmieścić się w klasycznej tortownicy. Ja wykorzystuję w takich przypadkach specjalną obręcz do tortów, ale można z powodzeniem nadsztukować zwykłą tortownicę paskiem foli aluminiowej.

Tort czekoladowo-wiśniowy
(źródło - "Smacznego")
Składniki : tortownica o śr. 24 cm

Ciasto:
  • 125g mąki
  • 125g masła
  • 125g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 50 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego

Utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysta masę. Dodawać kolejno jajka cały czas ucierając. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy. Wlać mleko i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 30 minut. Sprawdzić w środku patyczkiem czy się upiekło.
Wyjąć i zostawić w tortownicy do wystudzenia. Zimne przekroić w poziomie na pół. 

Warstwa wiśniowa:
  • 50ml likieru wiśniowego do nasączenia ciasta
  • 500g wiśni bez pestek (u mnie mrożone)
  • 65g cukru
  • 50g skrobi kukurydzianej
  • szczypta cynamonu
  • skórka otarta z połowy cytryny

Rozmrozić wiśnie. Wymieszać z cukrem, cynamonem, skórką cytrynową i zagotować. Skrobię kukurydzianą rozprowadzić wodą i wlać do gotującej masy. Ponownie zagotować cały czas mieszając.
Ułożyć jeden krążek ciasta na paterze. Zapiąć wokół niego obręcz tortownicy. Skropić połową likieru wiśniowego i rozsmarować na nim masę wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Zostawić na godzinę aby masa zastygła.

Warstwa śmietanowo-jogurtowa
  • 500ml śmietany kremówki o zaw. tł. 30%
  • 340g jogurtu greckiego light
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50ml wody
  • 2 zagęstniki do śmietany (opcjonalnie)
  • 3 łyżki startej gorzkiej czekolady do dekoracji

Ubić dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę z zagęstnikiem wsypując powoli 1,5 łyżki cukru pudru. Dwie łyżki przełożyć do worka cukierniczego i wstawić do lodówki. Pozostałą śmietanę połączyć z jogurtem i pozostałym cukrem pudrem. 
Namoczyć żelatynę w wodzie. Podgrzać do rozpuszczenia i dodać do masy śmietanowej. Wymieszać. 
Wierzchni krążek ciasta nasączyć pozostałym likierem wiśniowym i przykryć  warstwą kremu śmietanowego. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki aby masa zastygła.
Gotowy tort posypać startą czekoladą i udekorować bitą śmietaną.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

32 komentarze:

  1. Wygląda imponująco! Pyszny i piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niewątpliwie do wypróbowania :) Oj przypomniał mi się smak wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie! :) I jaki piękny równiutki kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie połączenia to ja lubię :-) Piękny torcik :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. co ja bym dała za kawałek tego tortu :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie równiutkie :) Jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny, cudne smaki i imponujący wygląd

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny torcik z wybornymi smakami !

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale elegancki:) I jakie pyszne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki on śliczny elegancki wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszny zapewne,tylko ile jajek do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepraszam, ale się gdzieś zgubiły. Potrzebne są trzy. Przepis już poprawiony.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie , czy przy robieniu ciasta mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao + mleko i ekstrakt łącząc z resztą należy miksować czy wymieszać łyżką , bo jest napisane aby wymieszać , i teraz nie wiem czy mogę to zmiksować wszystko (boję się żeby nie było grudek z mąki) czy należy to wymieszać żeby np ciasto było puszyste ?

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie robot cały czas miesza ciasto, a ja dodaję po kolei składniki, czyli - można zmiksować.

    OdpowiedzUsuń
  15. Można zamiast zwykłych lub mrożonych wiśni dodać wiśnie w wódce?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiśnie świeże lub mrożone po podgrzaniu poszczają dużo soku, który się zagęszcza właśnie skrobią. Wiśnie z wódki tego soku już nie puszczą.Można oczywiście uzupełnić go sokiem z kartonu. W sumie powinno być około 700ml (wiśnie+sok). Taki tort też nie będzie się nadawał dla dzieci. Można natomiast użyć kompotu wiśniowego tylko trzeba uważać na pestki.

      Usuń
  16. Mam pytanie co do masy jogurtowej - skladniki mieszamy ze soba czy miksujemy ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mieszam mikserem ustawionym na najmniejsze obroty. Masa wiśniowa ściśnie się bez problemu w temp. pokojowej, ale oczywiście można wstawić też tort do lodówki.

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz :)

      Usuń
  17. A i jeszcze jedno ! Czy po nalozeniu masy wisniowej wkladamy do lodowki ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Chcialabym zrobic ten tort na wieczor panienski przyjaciolki, bedzie on jutro wieczorem. Lepiej zrobic go dzisiaj i trzynac jutro w lodowce czy jutro rano ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Torty, które zawierają w składzie żelatynę najczęściej robię w dzień poprzedzający uroczystość. Przez noc dobrze się ścisną i będą się lepiej kroić. Ten tort spokojnie można zrobić dziś nic nie straci na smaku ani wyglądzie. Radziłabym tylko dodać dla pewności do śmietany przed ubiciem zagęstnik, aby dekoracja dobrze się prezentowała.

      Usuń
  19. Czy skrobię kukurydzianą można zastąpić mąką ziemniaczaną. Jeżeli tak to ile jej użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, tylko jej trzeba dać mniej. Myślę, że 1 łyżka stołowa powinna wystarczyć. Gdyby masa była zbyt rzadka to zawsze jeszcze można dodać trochę.

      Usuń
  20. a czy można zastąpić skrobie kukurydzianą mąką kukurydzianą? Hmmm i czy jeśli upiekę na tortownicy o średnicy 26 cm to będzie zbyt niskie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie będzie bez obaw. Co do mąki kukurydzianej to nie polecam, bo masa nie będzie taka przezroczysta tylko bardziej jak budyń. Lepiej zastąpić ją mąką ziemniaczaną. Myślę, że 1 pełna łyżka stołowa powinna wystarczyć.

      Usuń
  21. Czy mogę zrobić tort na tortownicy o średnicy 24 cm? i czy mogę zastąpić skrobie kukurydzianą mąką kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest właśnie na taką tortownicę. Odnośnie mąki kukurydzianej napisałam w komentarzu wyżej.

      Usuń
  22. Robiłam ten tort już 2 razy z tą różnicą że robiłam inną dekorację na białym śmietanowym tle. Na wigilie będę go robić 3 raz. Za każdym razem wychodził super i cała rodzina się zajadała. Uwielbiam wracać do tego przepisu. Dzięki Ci przeogrome za niego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to wielka radość dla mnie, że przepis się sprawdził, wszystkim smakował i że do niego wracasz:) dziękuję za odwiedziny i skorzystanie z przepisu.

      Usuń