Mus śliwkowy z rumem




Zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy. I nie żałuję. Powiem więcej, już na stałe wejdzie do mojego przetworowego repertuaru. Jest pyszny. Niezbyt gęsty i nie za słodki. Ma jasny kolor, bo wykorzystałam tylko sam miąższ, bez skórek. Może być świetnym dodatkiem do naleśników, leniwych, deserów i twarożków. Ja mam konkretne przeznaczenie na niego, na razie nie zdradzę jakie ale z całą pewnością jeszcze o nim przeczytacie na blogu.

Mus śliwkowy z rumem

Składniki  na  2 słoiki o poj.500ml
  • 2kg śliwek węgierek
  • 200g cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 40ml rumu

Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Przetrzeć aby usunąć skórki. Ja zrobiłam to przy użyciu specjalnej przystawki do mojego robota planetarnego, ale równie dobrze można to zrobić w inny sposób. Mianowicie wrzucić pokrojone śliwki do garnka. Wlać pół szklanki wody i rozparować. Następnie przetrzeć przez sito. Dodać cukier i cynamon. Gotować na małym ogniu godzinę, często mieszając, żeby się nie przypaliło. Wlać rum i wymieszać. Gorącym napełnić suche, wyparzone słoiki.
Zamknąć i pasteryzować 25 minut. 

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

6 komentarze:

  1. jak z rumem to porywam słoiczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda wyszły tylko dwa, ale proszę bardzo

      Usuń
  2. Mmmm... musi być pyszny. Chętnie wprosiłabym się na ten drugi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super musik, a u mnie rum zalega w szafce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam,wyszedł pierwsza klasa !!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to bardzo się cieszę, że wyszło dobrze i na dodatek smakuje:)

      Usuń