Nie lubię tej pory roku, bo ciągle jest mi zimno. Niezastąpione są wówczas ciepły kocyk i domowa nalewka lub likier na rozgrzewkę. Toteż staram się latem zadbać o to by zimą ich nie zabrakło. Najczęściej wykorzystuję własne owoce , ale też sięgam i po te egzotyczne. Kiedyś udało mi się kupić w promocji sporą ilość dorodnych ananasów. W większości przeznaczyłam je na przetwory a ten najładniejszy wykorzystałam do zrobienia nalewki. Nie jest to najlepszy okres na ananasy ale teraz nalewka akurat się przegryzła i jest gotowa do spożycia.
Nalewka ananasowa-przepis
Składniki:
- 1 duży dojrzały ananas
- 0,5l spirytusu 70%
- 0,5l wódki 45%
- 0,25l białego rumu
- pół laski wanilii
- pół laski cynamonu
- 600g cukru
Ananas umyć, odciąć pióropusz, usunąć skórę i rdzeń. Miąższ pokroić w kostkę. Wrzucić do małego gąsiorka lub słoja wcześniej wyparzonego i wysuszonego. Dodać rozciętą wanilię i cynamon. Wlać spirytus i wódkę. Zakręcić szczelnie i odstawić na ok. 3 tygodnie.
Po upływie tego czasu zlać do
drugiego gąsiorka lub butelek, a owoce zasypać cukrem i ponownie
zostawić na 3 tygodnie. Codziennie potrząsać gąsiorkiem aby cukier się
rozpuścił.
Zlać powstały syrop (gdyby cukier całkowicie się nie
rozpuścił to należy przełożyć owoce z cukrem do garnka i lekko podgrzać i
dopiero wówczas odcedzić) przez lniana ściereczkę. Dodać razem z rumem
do wcześniej zlanej nalewki. Odstawić na 2-3 dni i przefiltrować przez
papierowy (nie wybielany chlorem) filtr do kawy ewentualnie kilkakrotnie
złożoną gazę. Rozlać do butelek i wynieść do chłodnej piwnicy na co
najmniej na 6 miesięcy. Ale im dłużej stoi tym jest lepsza. Ja
wytrzymałam ją 1,5 roku i muszę powiedzieć, że jest duża różnica w
smaku.
Nalewka ananasowa-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
ananasowej nie spotkałam jeszcze.
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa, jak smakuje :]
Karmel-itko jest słodka i rozgrzewająca, z delikatną nuta ananasową ale tak jak pisałam w poście dużo zależny od surowca i musi długo dojrzewać.
Usuńzapraszam również do mojej akcji - tecza smakow 2
OdpowiedzUsuńPanti- dzięki za zaproszenie, przepis już dodany.
UsuńOjje, ale mocna! Trochę w karaibskim stylu.
OdpowiedzUsuńtego jeszcze nie próbowałam. dzięki za udział w akcji. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa jak smakuje taka nalewka
OdpowiedzUsuńSmak nalewki cudowny :)
UsuńW ustach nigdy ananasowej nie miałam. Spirytus, rum , na pewno mocno rozgrzewa ;0)
OdpowiedzUsuńoj tak
UsuńWłaśnie skosztowałem własnoręcznie zrobionej nalewki według przepisu. Super polecam !
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że przepis się sprawdził :)
UsuńMuszę powiedzieć że przepis jest świetny, wczoraj po spróbowaniu wszyscy znajomi byli zachwyceni ! Gratuluje świetnego bloga
OdpowiedzUsuńdziękuję :) a nalewka im starsza tym lepsza, ja mam trzyletnią i i naprawdę zyskuje na smaku :)
UsuńWłaśnie skosztowałem własnoręcznie zrobionej nalewki według przepisu. Super polecam !
OdpowiedzUsuń