Pstrąg z migdałami




Gdy byłam wczoraj na zakupach i zobaczyłam te świeżutkie pstrągi, nie mogłam im się oprzeć. Od razu zakupiłam dla nas na obiad. Upiekłam je w piekarniku z odrobiną masła i natką pietruszki. Przed podaniem posypałam uprażonymi w masełku migdałami i podałam z ziemniakami z wody.

Pstrąg z migdałami

Składniki dla 2 osób:
  • 2 pstrągi
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżeczki klarowanego masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

Oczyszczone i sprawione pstrągi umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i świeżo zmielonym białym pieprzem zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.  Skropić w środku sokiem z cytryny. Wsypać do środka po łyżce posiekanej natki pietruszki i łyżeczce masła zeskrobanego na wiórki. 
Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia i posmarować je olejem. Na każdym ułóżyć  rybę, posypać wiórkami masła (połową tego co zostało) i szczelnie zawinąć. Przełożyć na blachę do pieczenia  i wlać na dno filiżankę wody. Piec 30 minut w temp. 200°C. Gotowe ryby przełożyć na półmisek i posypać uprażonymi w łyżeczce masła płatkami migdałowymi. Podać z ziemniakami z wody.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: