Ziołowe placki ryżowe




Ziołowe  placki ryżowe są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Podane z dipem jogurtowym mogą też stanowić samodzielnie danie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Z powodzeniem jednak można wykorzystać biały ryż jeśli przypadkiem ugotuje się nam więcej i zostanie z obidu.


Ziołowe placki ryżowe

Składniki na 6szt.
  • 100g brązowego ryżu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki startego sera typu parmezan
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 3 łyżki oleju rzepakowego najlepiej tłoczonego na zimno
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Zagotować w garnku 1,5 litra wody z 1 łyżeczką soli. Ryż przepłukać na sicie i wrzucić do garnka. Gotować na bardzo małym ogniu (woda powinna ledwie mrugać) ok. 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu, ale generalnie ryż powinien być lekko rozgotowany. Łatwiej będzie się później sklejał w czasie formowania placków. Ugotowany ryż osączyć na sicie i zostawić do wystudzenia. 
Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Roztopić na patelni 1 łyżkę oleju i zeszklić cebulę.
Zimny ryż przełożyć do miski. Dodać jajko, starty ser, mąkę ziemniaczaną, usmażoną cebulę oraz zioła i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Rozgrzać na patelni pozostałe 2 łyżki oleju. Kłaść po łyżce masy ryżowej, lekko ją spłaszczając. Smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki przekładać na ręcznik kuchenny, by osączyć nadmiar tłuszczu. 

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: