Okazuje się, że kaczka smakuje wyśmienicie nie tylko z jabłkami. Świeże figi również się znakomicie sprawdzają jako nadzienie. Polane miodem i oprószone szczyptą cynamonu nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu.
Kacze udka podałam z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.
ILOŚĆ PORCJI - 2
Kacze udka z figami-składniki
Kacze udka z figami-składniki
- 2 wyluzowane udka z kaczki
- 5 świeżych fig
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1łyżka likieru pomarańczowego
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól
- pieprz
- cynamon
- szczypta rozmarynu
Dodatkowo na placki
- 4 łyżki kaszy kuskus
- 0,5 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Kacze udka z figami-wykonanie
Przygotowanie udek: Umyć udka osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą oraz pieprzem. Zostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
Jedną figę pokroić na ćwiartki. Polać łyżką miodu i oprószyć delikatnie cynamonem. Włożyć po dwie ćwiartki do każdego udka i zaszyć. Posmarować udka oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wlać pół szklanki wody.
Pieczenie:
Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 170° i piec jeszcze pół godziny. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać udka sosem z dna brytfanki. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć mięso i zwiększyć temperaturę do 200°C aby skórka się przyrumieniła.
Pozostałe figi naciąć na krzyż, ale nie do końca tylko tak do połowy wysokości. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Polać łyżką miodu i oprószyć igiełkami rozmarynu.
Wstawić do piekarnika na 15 minut w momencie gdy będziemy odkrywać mięso.
Przygotowanie placków:
Kuskus zalać gorącym bulionem i zostawić na 5 minut. Rozdrobnić widelcem. Dodać serek,
mąkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać oliwę na
patelni i usmażyć 4 nieduże placuszki. Masa jest dość luźna więc należy ją
nakładać łyżką.
Podanie:
Podanie:
Przygotować dwa talerze. Na każdym ułożyć po dwa placki.
Na plackach umieścić kacze udka. Resztę miodu wymieszać z likierem pomarańczowym i wylać
na talerz. Na nim ułożyć pieczone figi.
Podawać z
dodatkiem duszonej marchewki.
Smacznego :)
Aronia
Świetne danie, mój Mąż byłby zachwycony gdybym mu takie podała na obiad, uwielbia kaczuchę.
OdpowiedzUsuńto tak samo jak mój :) mężczyzna musi mieć kawałek mięska na obiad :)
Usuń