Wyjmuję z foremki świeżo upieczony chleb.
Ten, który stał się naszym chlebem powszednim.
Tym, o który codziennie modlimy się w ciszy naszego domu.
Usiłuję sobie przypomnieć kiedy dokładnie to się zaczęło.
Co było tą przysłowiową iskierką, która na dobre rozpaliła ogień w chlebowym piecu.
Jak wyglądał ten dzień, kiedy na dobre ruszyła moja domowa piekarnia.
Ile było przy tym złości, niepotrzebnej frustracji, ile nieudanych prób wyhodowania zakwasu,
a ile radości z każdego dobrze wypieczonego bochenka.
Spoglądam na Stacha, który smacznie zajada pajdy świeżutkiego chleba
sowicie posmarowane masłem i jest mi żal, że ja już tak nie mogę...
ILOŚĆ BOCHENKÓW: 2
Chleb z siemieniem lnianym - składniki
Chleb z siemieniem lnianym - składniki
- 700g maki pszennej chlebowej typ 750
- 350g mąki żytniej typ 720
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 520ml wody
Chleb z siemieniem lnianym - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Siemię lniane zalać 150ml wody i zostawić na całą noc do napęcznienia (12-16h).
Na drugi dzień umieścić w misie robota wszystkie
składniki (łącznie z namoczonym siemieniem) i wyrabiać około 3 minut. W razie
potrzeby należy skorygować ilość wody lub mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiać.
Wszystko zależy od tego jakiej mąki użyjemy i jej wilgotności. Ciasto powinno
być plastyczne i utworzyć kulę. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na
2-2,5h.
Dwie foremki o wymiarach 11x30cm wysmarowac masłem.
Dwie foremki o wymiarach 11x30cm wysmarowac masłem.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat
i podzielić na dwie części. Każdą porcję
ciasta rozciągnąć na blacie formując prostokąt. Następnie podzielić go w
myślach na trzy części i złożyć jak list
tzn. najpierw część dolną na środkową lekko dociskając , a następnie przykryć
górną częścią również dociskając. Zawinąć końce pod spód i przełożyć
zawinięciem do dołu do wysmarowanych masłem foremek. Przykryć ściereczką i
zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5h w zależności od temperatury jaka
panuje w pomieszczeniu.
Pieczenie:
Pieczenie:
Wyrośnięte chlebki posmarować wodą i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 240°C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę
piekarnika do 220°C i piec jeszcze 35 minut. Gdyby chlebki za bardzo się
przypiekały można je nakryć kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczone chlebki od razu wyjąć z formy na kratę kuchenną
do wystudzenia.
Chleb z siemieniem lnianym - podobne przepisy
> Chleb pszenny z ziemniakami
> Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
> Chleb sezamowy
> Chleb z pestkami dyni
Smacznego :)
Aronia
Wygląda na pyszotkę, skoro ma u Ciebie w domu tyle zwolenników, to nie dziwę się, że pieczesz po dwa naraz :)
OdpowiedzUsuńCo daje złożenie na trzy? Lepiej wyrasta?
tak, dodatkowo się napowietrza i lepiej wyrasta :)
UsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńpiękny bochen :)
OdpowiedzUsuńskąd wziąć ten zakwas?
OdpowiedzUsuńzakwas należy sobie wyhodować z żytniej mąki pełnoziarnistej. Proces ten trwa około tygodnia ale nie zawsze się udaje. Najlepiej więc zdobyć go od kogoś kto ma.
Usuń