Ciasto kokosowo-truskawkowe z migdałowo-orzechową posypką






Sezon truskawkowy w pełni, czas więc na truskawkowe ciasto. I chociaż na blogu uzbierało się ich już sporo to przecież ciast z truskawkami nigdy dość. Moja rodzina mogłaby je jeść na okrągło. Zresztą nie tylko moi bliscy je uwielbiają. Gdy piekę  takie ciasto na różne kiermasze czy przyjęcia zawsze schodzi jako pierwsze. Szkoda, że sezon na nie jest taki krótki, a w tym roku i pogoda nie jest zbyt sprzyjająca. Mało słońca i nadciągające opady nie wróżą im dobrze.
Byłam wczoraj na swojej leśnej działce i  zebrałam pierwsze w tym roku owoce. Powoli zaczynają dojrzewać ( w lesie sezon wegetacyjny zaczyna się później). Jest ich naprawdę sporo ale martwię się czy wszystkie dadzą radę dojść. Sprawdziłam przy okazji również jagody i niestety podobnie jak w ubiegłym roku chyba nic nie będzie.  Jest ich dużo ale takie maleńkie, że nie do zbierania. W ogóle to nie chyba nie będzie najlepszy sezon na owoce jak patrzę po drzewkach. Zobaczymy.


Wracając do ciasta. Pokusiłam się o przygotowanie kruchego spodu na oleju. Robiłam już kiedyś sama kruszonkę, ale ciasta nigdy. Miałam pewne obawy czy to się uda, ale były one zupełnie nieuzasadnione. Ciasto po zagnieceniu ma konsystencję podobną do ciasta na makaron. Dzięki czemu dobrze się wałkuje i bez problemu można je przenieść do formy. Upieczone jest miękkie i przypomina takie kruche ucierane od mojego ulubionego jabłecznika. Kto już go piekł będzie miał odniesienie. Na tym pysznym zdrowym cieście z dodatkiem otrąb znajduje się warstwa masy kokosowej, a na niej frużelina truskawkowa. Wykończenie stanowi posypka migdałowo-orzechowa polana czekoladą. Jeżeli jeszcze mój opis nie zachęca do upieczenia tego ciasta to proszę popatrzeć na zdjęcia. Czyż nie wygląda apetycznie?


Ciasto truskawkowo-kokosowe z migdałowo-orzechową posypką

Składniki na prostokątną blachę o wym. 22x35cm

Ciasto kruche:
  • 270g mąki pszennej
  • 60g mielonych otrąb owsianych
  • 110g brązowego cukru
  • 110ml oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Umieścić wszystkie składniki w misie robota. Mieszać na średnich obrotach do momentu aż ciasto utworzy kulę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na prostokąt równy wymiarom blachy. Nawinąć na wałek i przenieść do formy. Lekko docisnąć. Nakłuć gęsto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

Masa kokosowa
  • 150g wiórków kokosowych
  • 250ml śmietanki kremowej 30%tł.
  • 130g cukru
  • 2 białka
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Podgrzać w rondelku śmietankę z cukrem (2 łyżki cukru odłożyć do ubicia białek). Gdy cukier się rozpuści wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Ubić białka z odłożonym cukrem na sztywną pianą. Delikatnie wymieszać najpierw z mąką ziemniaczaną, a następnie z masą kokosową i sokiem z cytryny. Przełożyć na podpieczony spód.
Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170°C  i piec 20 minut.
Upieczone ciasto wystudzić w formie.

Frużelina truskawkowa
  • 1kg truskawek
  • 100g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki zimnej wody
  • 2,5 łyżki żelatyny (płaskie) + 4 łyżki zimnej wody

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na kawałki. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Postawić na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą i wlać do truskawek cały czas mieszając.  Zagotować.
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia (nie wolno jej zagotować). Dodać do  owoców i dokładnie wymieszać. Frużelina będzie miała konsystencję żelowatego kisielu. Lekko ją przestudzić i wyłożyć na masę kokosową.

Posypka  migdałowo-orzechowa
  • 60g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
  • 60g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g białej czekolady
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno) 

Wymieszać płatki migdałowe z posiekanymi orzechami. Rozsypać równomiernie na frużelinie truskawkowej.
Roztopić w kąpieli wodnej obie czekolady – każdą osobno. Do każdej dodać po łyżeczce oleju i wymieszać. Przelać do woreczków foliowych. Odciąć rogi i polać orzechy najpierw ciemną czekoladą, a następnie białą. Odstawić aby czekolada zastygła.

Smacznego :)
Aronia 


COMMENTS

26 komentarze:

  1. Ależ mi narobiłaś smaka na te ciasto, wygląda idealnie, a ta posypka posypka migdałowo-orzechowa jest naprawdę piękna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne połączenie smaków i na dodatek trochę zdrowia (otręby, orzechy, migdały) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. często dodaję otręby do ciast kruchych, mają wtedy taką pulchniejszą strukturę :)

      Usuń
  3. efektowne i na pewno bardzo smaczne ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ci co jedli chwalili :) tylko nie wiem czy oni są obiektywni :)

      Usuń
    2. Ciekawy przepis)) apetycznie...

      Usuń
  4. cudownie wygląda - naprawdę kusi całą swą okazałością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zakasuj rękawy i do dzieła :)

      Usuń
  5. Kokos i truskawki - fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajne, fajne :) mam jeszcze kilka takich przepisów na blogu :)

      Usuń
  6. Fajne przełamanie smaków :) Uwielbiam kokos!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ to ciasto musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. było, bo już nic nie zostało :)

      Usuń
  8. Bardzo apetycznie się prezentuje!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. O jaaaaaa :D
    Wygląda niesamowicie!
    I tak samo pewnie smakuje!
    Z przyjemnością wypróbuję <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Opis i zdjęcia są niezwykle apetyczne i kuszą ogromnie :)
    U mnie też truskawek nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, ja też mam zawsze na koniec sezonu niedosyt :)

      Usuń
  11. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego ! :) Takie połączenie smaków jest mi obce - trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie kokos i truskawki to dość częste połączenie :)

      Usuń