Placki z kaszy jęczmiennej z sałatką z wędzonego łososia



Powszechnie się uważa, że gotowanie zajmuje dużo czasu. Latami tkwimy z takim przekonaniem gotując tradycyjne potrawy i spędzając w kuchni godziny. Do czasu gdy ktoś albo coś nam uświadomi, że wcale tak nie musi być.  Konkurs „30 minut z Apetiną" pokazał jak wiele wspaniałych smacznych potraw można przygotować w pół godziny. Dziś przepis na kolejne takie szybkie danie, w którym postanowiłam wykorzystać resztki majonezu ziołowo-cytrynowego od wczorajszej sałatki.



Zrobiłam placki z kaszy jęczmiennej, która też mi została z poprzedniego dnia, ale nawet jeśli będziecie musieli ją  ugotować to i tak się wyrobicie w tym czasie. Dodałam do niej ser Arla Apetina Basil & Oregano, natkę pietruszki i otręby. Placki podałam z sałatką z wędzonego łososia, czerwonej cebuli, awokado i wspomnianego majonezu ziołowo-cytrynowego. Było pysznie i zdrowo. Danie można podać zarówno na obiad jak i przystawkę ewentualnie ciepłą kolację.


Placki z kaszy jęczmiennej z sałatką z wędzonego łososia

Składniki dla 4 osób:

Sałatka:
  • 200g wędzonego łososia
  • pół awokado
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu ziołowo-cytrynowego z tego przepisu
  • sól
  • pieprz

Posiekać drobno wędzonego łososia . Awokado pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do salaterki. Dodać posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.

Placki:
  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 100g sera Arla Apetina Bazylia i Oregano
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • olej do smażenia

Ugotować kaszę wg instrukcji na opakowaniu. Zahartować przepłukując zimną wodą.
W tym czasie przygotować sałatkę.
Do ugotowanej, wystudzonej kaszy dodać rozgnieciony widelcem ser, jajo, otręby, mąkę i zioła. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Rozgrzać na patelni olej. Nakładać łyżką porcję masy i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki przekładać na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sałatką z wędzonego łososia.

Przepis bierze udział w konkursie "30 minut z Apetiną"

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

3 komentarze: