Szparagi z jajkiem sadzonym



To już chyba ostatni przepis na szparagi w tym sezonie. Tym razem postawiłam na klasykę czyli szparagi z jajkiem sadzonym (od szczęśliwych kurek) podane w towarzystwie świeżych pomidorów i grzanek z domowego pieczywa. Gdyby tak jeszcze pomidory i szparagi były z własnego ogródka to już byłaby uczta na całego. Ale i tak było bardzo smacznie. Danie idealne na śniadanie lub lekki obiad.


Szparagi z jajkiem sadzonym

Składniki dla 2 osób:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki:
  • pomidory
  • grzanki

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce i ewentualnie obrać lub usunąć łuski. Ugotować na parze przez około 4 minuty. Powinny być al dente. Ułożyć na talerzach.
Roztopić na patelni masło. Połową masła polać szparagi a na drugiej usmażyć jajka sadzone.
Gotowe jajka przenieść ostrożnie na szparagi. Przyprawić solą świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawać ze świeżym pomidorem i grzankami.

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

4 komentarze: