Przygotowałam w tym roku spory zapas pysznej konfitury jabłkowej wg przepisu Pawła Małeckiego. Z chrupiącymi kawałkami jabłek oraz delikatnymi nutami cynamonu i pomarańczy. Nie tylko idealnie nadaje się na śniadanie ale także do słodkich wypieków. Już podczas jej robienia przyszedł mi do głowy pomysł aby zrobić z nią kruche babeczki. U mnie ciasto na babeczki jest w wersji bezglutenowej, ale oczywiście może być normalne kruche ciasto. Można je upiec wcześniej i napełnić tuż przed podaniem. Ponieważ konfitura jest dość słodka proponuję posłodzić śmietankę niewielką ilością cukru. Zachęcam także do przygotowania sobie kilka słoiczków tej pysznej konfitury.
ILOŚĆ SZTUK - 20
Kruche babeczki z konfiturą jabłkową i bitą śmietaną - składniki
Kruche babeczki z konfiturą jabłkową i bitą śmietaną - składniki
Ciasto:
- 120g mąki ryżowej lub owsianej
- 60g mąki migdałowej
- 30g białej mąki gryczanej
- 20g skrobi kukurydzianej
- 40g cukru
- 125g masła
- 1 małe jajko
Wypełnienie:
- 1 duży słoik konfitury jabłkowej
- 500ml śmietanki kremowej 30% tł.
- 1 łyżka cukru pudru
- mielony cynamon
Kruche babeczki z konfiturą jabłkową i bitą śmietaną - wykonanie
Przygotowanie ciasta i pieczenie:
Wymieszać wszystkie rodzaje mąki. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać na kruszonkę przy pomocy siekacza. Może też być nóż lub widelec. Dodać cukier i jajko. Szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
Wysmarować masłem foremki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Wyciąć krążki nieco większe niż średnica foremek i wylepić nimi foremki. Piec 20min w piekarniku nagrzanym do 180⁰C.
Wyjć babeczki z foremek zaraz po upieczeniu na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia. Trzeba to robić ostrożnie bo babeczki są bardzo kruche.
Nadziewanie i dekorowanie:
Nadziewanie i dekorowanie:
Do każdej babeczki włożyć po łyżeczce konfitury jabłkowej i udekorować bitą śmietaną. Oprószyć delikatnie mielonym cynamonem.
Babeczki najlepiej napełnić tuż przed podaniem, ponieważ ciasto mięknie od konfitury i staje się łamliwe.
> Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami
> Kruche babeczki z musem czekoladowym i wisienką
> Cynamonowe babeczki z musem śliwkowym
> Babeczki czekoladowo-wiśniowe
> Kruche babeczki z kremem mascarpone i borówkami
Kruche babeczki z konfiturą jabłkową i bitą śmietaną - podobne przepisy
> Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami
> Kruche babeczki z musem czekoladowym i wisienką
> Cynamonowe babeczki z musem śliwkowym
> Babeczki czekoladowo-wiśniowe
> Kruche babeczki z kremem mascarpone i borówkami
Smacznego :)
Aronia
Urocze;) I takie perfekcyjne::)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle pięknie wyglądają!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podobają :)
UsuńAle piękne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń