Wkrótce na straganach pojawią się świeże jagody. Przedstawiam więc przepis na pyszną tartę migdałową z jagodami. Ja co prawda użyłam jagód mrożonych, które mi zostały jeszcze z ubiegłego roku i teraz je intensywnie zużywam, ale ze świeżymi na pewno będzie jeszcze pyszniejsza.
Spód do tarty zrobiłam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i mielonych ze skórką migdałów.
Wypełnienie stanowi masa serowa z dodatkiem mąki migdałowej i likieru migdałowego, a wykończenie frużelina jagodowa. Dodałam do niej skrobi kukurydzianej, żeby była bardziej gęsta i nie spływała na boki.
ILOŚĆ PORCJI: 16-18
Tarta migdałowa z jagodami - składniki
Tarta migdałowa z jagodami - składniki
Ciasto
- 200g mąki pszennej
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 50g zmielonych razem ze skórką migdałów
- 200g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
Migdałowa masa serowa
- 250ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
- 350g serka śmietankowego z wiaderka
- 3 łyżki cukru pudru
- 50g mąki migdałowej
- 50ml likieru migdałowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 50ml zimnej wody
Frużelina jagodowa
- 300g jagód świeżych lub mrożonych
- 150ml nisko słodzonego soku jagodowego
- 100ml wody
- 1 łyżka cukru
- 3 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka żelatyny
- 50ml zimnej wody
Tarta migdałowa z jagodami - wykonanie
Przygotowanie ciasta:
Wymieszać oba rodzaje mąki na stolnicy. Dodać pokrojone na kawałki masło, zmielone migdały, cukier i jajko. Posiekać wszystko nożem i zagnieść szybko kruche ciasto. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki na pół godziny.
Pieczenie:
Pieczenie:
Okrągłą formę do tarty o śr. 26cm wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż dno foremki do tarty, nawinąć na wałek i przenieść do formy. Docisnąć do dna i boków formy. Nakłuć widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypać ceramiczne kuleczki (może być też suchy groch). Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Usunąć papier z kuleczkami i piec jeszcze następne 15 minut. Wystudzić w formie.
Przygotowanie migdałowej masy serowej:
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Utrzeć serek z cukrem pudrem, zmielonymi migdałami i likierem migdałowym. Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Chłodną żelatynę wymieszać najpierw z dwoma łyżkami masy i dopiero dodać do pozostałej masy. Całość dobrze wymieszać i wylać na upieczony spód.
Wstawić na godzinę do lodówki aby masa stężała.
Przygotowanie frużeliny jagodowej:
Przygotowanie frużeliny jagodowej:
Żelatynę namoczyć w 20ml zimnej wody, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Skrobię kukurydzianą wymieszać z 30ml zimnej wody.
Zagotować w rondelku wodę z cukrem i sokiem jagodowym. Dodać rozmieszaną skrobię kukurydzianą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 2 minuty. Zestawić z ognia. Dodać jagody. Wymieszać. Wlać rozpuszczoną żelatynę i ponownie wymieszać.
Ponieważ użyłam jagód mrożonych frużelina od razu zaczęła tężeć, więc mogłam ją od razu wylać
na zastygniętą masę serową. W przypadku jagód świeżych trzeba odczekać aż masa zacznie tężeć i dopiero wtedy wylać na tartę.
Gotową tartę ponownie wstawić na pół godziny do lodówki.
Przed podaniem udekorować świeżymi porzeczkami, borówkami i miętą.
Tarta migdałowa z jagodami - podobne przepisy:
> Tarta jabłkowa z bitą śmietaną i sosem karmelowym
> Tarta truskawkowo-bananowa
> Tarta jabłkowa z kawą i cynamonem
> Mini tarty jeżynowe z białą czekoladą
> Mini tary migdałowo-pomarańczowe z gruszkami
> Mini tarty z jabłkami grójeckimi i trójniakiem
> Tarta migdałowo-wiśniowa z bezą
> Galette z jabłkami i żurawiną
> Jesienna tarta jabłkowa z budyniem i masłem orzechowym
> Tarta z jagodami
> Tarta kokosowa ze śliwkami
> Wyśmienita tarta śliwkowa
> Pijana tarta serowa
> Tarta orzechowa z jabłkami
> Tarta malinowo-rabarbarowa
Smacznego :)
Aronia
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńi znika błyskawicznie :)
UsuńAle genialnie wygląda.
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPiekne równiutkie warstwy, podoba mi się!!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWspaniała !!!!
OdpowiedzUsuń