Tarta migdałowa z jagodami





           Wkrótce na straganach pojawią się świeże jagody. Przedstawiam więc przepis na pyszną tartę migdałową z jagodami. Ja co prawda użyłam jagód mrożonych, które mi zostały jeszcze z ubiegłego roku i teraz je intensywnie zużywam, ale ze świeżymi na pewno będzie jeszcze pyszniejsza.
Spód do tarty zrobiłam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i mielonych ze skórką migdałów. 
Wypełnienie stanowi masa serowa z dodatkiem mąki migdałowej i likieru migdałowego, a wykończenie frużelina jagodowa. Dodałam do niej skrobi kukurydzianej, żeby była bardziej gęsta i nie spływała na boki.



ILOŚĆ PORCJI: 16-18

Tarta migdałowa z jagodami - składniki

Ciasto
  • 200g mąki pszennej
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 50g zmielonych razem ze skórką migdałów
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko

Migdałowa masa serowa
  • 250ml śmietanki kremowej o zaw. tł. min 30%
  • 350g serka śmietankowego z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 50g mąki migdałowej
  • 50ml likieru migdałowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 50ml zimnej wody

Frużelina jagodowa
  • 300g jagód świeżych lub mrożonych
  • 150ml nisko słodzonego soku jagodowego
  • 100ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50ml zimnej wody

Tarta migdałowa z jagodami - wykonanie

Przygotowanie ciasta:
Wymieszać oba rodzaje mąki na stolnicy.  Dodać pokrojone na kawałki masło, zmielone migdały, cukier i jajko. Posiekać wszystko nożem i zagnieść szybko kruche ciasto. Włożyć do naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki na pół godziny.

Pieczenie:
Okrągłą formę do tarty o śr. 26cm wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż dno foremki do tarty, nawinąć na wałek i przenieść do formy. Docisnąć do dna i boków formy. Nakłuć widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, na który wysypać ceramiczne kuleczki (może być też suchy groch). Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Usunąć papier z kuleczkami i piec jeszcze następne 15 minut. Wystudzić w formie.

Przygotowanie migdałowej masy serowej:
Bardzo dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Utrzeć serek z cukrem pudrem, zmielonymi migdałami i likierem migdałowym. Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Chłodną żelatynę wymieszać najpierw z dwoma łyżkami masy i dopiero dodać  do pozostałej masy. Całość dobrze wymieszać i wylać na upieczony spód.
Wstawić na godzinę do lodówki aby masa stężała.

Przygotowanie frużeliny jagodowej:
Żelatynę namoczyć w 20ml zimnej wody, a następnie podgrzać do rozpuszczenia.
Skrobię kukurydzianą wymieszać z 30ml zimnej wody.
Zagotować w rondelku wodę z cukrem i sokiem jagodowym. Dodać rozmieszaną skrobię kukurydzianą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 2 minuty. Zestawić z ognia. Dodać jagody. Wymieszać. Wlać rozpuszczoną żelatynę i ponownie wymieszać. 
Ponieważ użyłam jagód mrożonych  frużelina od razu  zaczęła tężeć, więc mogłam ją od razu wylać
na zastygniętą masę serową. W przypadku jagód świeżych trzeba odczekać aż masa zacznie tężeć i dopiero wtedy wylać na tartę. 
Gotową tartę ponownie wstawić na pół godziny do lodówki.
Przed podaniem udekorować świeżymi porzeczkami, borówkami i miętą.

Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

8 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ