Z początku nie byłam do niego za bardzo przekonana, ale w sytuacji gdy cierpię na zupełny brak czasu albo przeziębienie , automat do chleba świetnie się sprawdza. Wystarczy załadować składniki, a po trzech godzinach wyjmujemy świeży pachnący chlebek. Skórka nie jest może tak bardzo chrupiąca jak w przypadku tradycyjnego wypieku, ale nie można mieć wszystkiego. Do wypieku użyłam automatu marki typ Moulinex OW1101.
Chleb słonecznikowy z automatu - przepis
Składniki na 1 bochenek o wadze ok. 800g
- 400g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 50g mąki żytniej razowej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki maślanki w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 50g pestek słonecznika
Do
pojemnika z maszyny wlać wodę, maślankę i olej. Wsypać oba rodzaje
mąki, drożdże i sól. Ustawić program 1, (waga 750g, poziom
zrumienienia skórki średni). Po sygnale dźwiękowym dodać pestki
słonecznika. Upieczony chleb najlepiej od razu wyjąć z pojemnika, usunąć
mieszadło i wystudzić na kracie kuchennej.
Chleb słonecznikowy z automatu - podobne przepisy
> Chleb pszenny z ziemniakami
> Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
> Chleb sezamowy
> Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią
> Chleb piwny z suszonymi śliwkami
> Chleb z jabłkami i serkiem
> Chleb z płatkami owsianymi
> Chleb z siemieniem lnianym
> Chleb z pestkami dyni
> Razowiec pszenno-gryczany
Chleb słonecznikowy z automatu - podobne przepisy
> Chleb pszenny z ziemniakami
> Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
> Chleb sezamowy
> Chlebek pomidorowy z oliwkami i bazylią
> Chleb piwny z suszonymi śliwkami
> Chleb z jabłkami i serkiem
> Chleb z płatkami owsianymi
> Chleb z siemieniem lnianym
> Chleb z pestkami dyni
> Razowiec pszenno-gryczany
Smacznego :)
Aronia
Cudowny *.* Aż nabrałam ochoty :)
OdpowiedzUsuńmoim domownikom tak posmakował, że ostatnio tylko taki piekę:)
Usuńkurcze mam całą masę dobrych (tak mi się wydaje) przepisów na chleb z maszyny ale zawsze obojętnie co bym nie robiła mimo że pięknie rośnie to później opada
OdpowiedzUsuńNa początku też tak miałam,. Trzeba eksperymentować na konkretnym przepisie, zmieniając program na krótszy, bądź też zmniejszając ilość drożdży.
UsuńCzy zamiast suszonych drożdży można dać świeże? Jeśli tak to ile?
OdpowiedzUsuńja zawsze używam suszonych, ale oczywiście można :) wg przelicznika to wyjdzie jakieś 10g, ale to trzeba poeksperymentować i dostosować do własnej maszyny :)
Usuń