Kurki po prowansalsku




Odkąd pierwszy raz zrobiłam kurki wg tego przepisu, w zasadzie nie przyrządzam ich na inny sposób. Wszyscy zgodnie twierdzą, iż są wyśmienite i nie ma co szukać nowych pomysłów. Zwłaszcza , że nie jesteśmy zwolennikami śmietany do grzybów , wobec czego wszelkie przepisy z jej udziałem odpadają.
Podaję je z białym pieczywem. Do tego lampka białego półwytrawnego wina. Po prostu pycha!

Kurki po prowansalsku

 Składniki dla 4 osób :
  • 1 kg kurek
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Grzyby dokładnie oczyścić i wrzucić do miski z wodą. Dość intensywnie pomieszać aby wypłukać z nich piasek. Umyte osączyć na sicie.
W rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć kurki. Większe porwać na kawałki,  a mniejsze wrzucić w całości. Smażyć bez przykrycia do momentu aż wyparuje cała woda.   Wówczas dodać posiekany czosnek i lekko obsmażyć.  Dołożyć przecier pomidorowy , wlać pół szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić jeszcze ok. 10 minut aby sos nieco zgęstniał. 
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz