Kurki po prowansalsku



Kurki po prowansalsku


                Lubię ten swój kawałek lasu.  To miejsce z dala od cywilizacji gdzie każdy może żyć po swojemu. Gdzie rano budzi mnie śpiew ptaków, a powietrze przepełnione jest zapachem żywicy. Gdzie grzyby są dosłownie na wyciągnięcie ręki. Wystarczy wyjść z domu....

Kurki po prowansalsku - przepis

 Składniki dla 4 osób :
  • 1 kg kurek
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Grzyby dokładnie oczyścić i wrzucić do miski z wodą. Dość intensywnie pomieszać aby wypłukać z nich piasek. Umyte osączyć na sicie.
W rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć kurki. Większe porwać na kawałki,  a mniejsze wrzucić w całości. Smażyć bez przykrycia do momentu aż wyparuje cała woda.   Wówczas dodać posiekany czosnek i lekko obsmażyć.  Dołożyć przecier pomidorowy , wlać pół szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić jeszcze ok. 10 minut aby sos nieco zgęstniał. 

Smacznego :)
Aronia

Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ