Lubię ten swój kawałek lasu. To miejsce z dala od cywilizacji gdzie każdy może żyć po swojemu. Gdzie rano budzi mnie śpiew ptaków, a powietrze przepełnione jest zapachem żywicy. Gdzie grzyby są dosłownie na wyciągnięcie ręki. Wystarczy wyjść z domu....
Kurki po prowansalsku - przepis
Składniki dla 4 osób :
- 1 kg kurek
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Grzyby dokładnie oczyścić i wrzucić do miski z wodą. Dość intensywnie pomieszać aby wypłukać z nich piasek. Umyte osączyć na sicie.
W rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć kurki. Większe porwać na kawałki, a mniejsze wrzucić w całości. Smażyć bez przykrycia do momentu aż wyparuje cała woda. Wówczas dodać posiekany czosnek i lekko obsmażyć. Dołożyć przecier pomidorowy , wlać pół szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić jeszcze ok. 10 minut aby sos nieco zgęstniał.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
> Spaghetti z cukinii z kurkami i bazyliowym pesto
> Ziołowy filet z kurczaka z kurkami
> Zupa krem z kurek z pikantnymi grzankami
> Zupa kurkowa z ryżem
> Quiche z kurkami i szynką parmeńską
> Spaghetti z kurczakiem i kurkami
> Penne z kurkami
> Gulasz wieprzowy z kurkami
> Naleśniki z cukinią i kurkami
> Ziołowy filet z kurczaka z kurkami
> Zupa krem z kurek z pikantnymi grzankami
> Zupa kurkowa z ryżem
> Quiche z kurkami i szynką parmeńską
> Spaghetti z kurczakiem i kurkami
> Penne z kurkami
> Gulasz wieprzowy z kurkami
> Naleśniki z cukinią i kurkami
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz