Jagodzianki



Któż z nas ich nie lubi. W sezonie jagodowym są niemal w każdym sklepie spożywczym, nie mówiąc już o cukierniach. Daleko im jednak do takich zrobionych w domu ze świeżymi owocami, a nie jakąś pulpą przypominającą smakiem bardziej  buraki niż jagody. Warto więc wybrać się do lasu i  uzbierać samemu, w końcu do takich jagodzianek nie trzeba ich aż tak wiele.


Jagodzianki

Składniki na 10 szt.

Ciasto:

  • 700g mąki pszennej
  • 140g masła
  • 160g cukru
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  •  1szklanka umytych i osączonych jagód
Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
Dodatkowo

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder do posypania
Przygotować zaczyn z  drożdży  utartych z  łyżeczką cukru, łyżką stołową mąki i 1-2 łyżkami  letniej wody (zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu). Odstawic  do wyrośnięcia.

Stopić   w rondelku masło.
Wsypać  do miseczki mąkę z cukrem na kruszonkę. Dodać dwie łyżki stopionego masła i całość wymieszać, aż utworzą się grudki.

Do dzieży miksera wlać letnie mleko, pozostałe przestudzone masło i  roztrzepane żółtka z jajkiem. Wsypać mąkę i cukier. Dodać  wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto.
Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko zagnieć. Podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na placek w kształcie elipsy. Położyć łyżkę jagód i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku, tak by łączenie było pod spodem. Zawinąć też końce pod spód. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na godzinę do ponownego wyrośnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Rozmieszać żółtko z mlekiem i posmarować bułeczki. Posypać kruszonką. Piec 17 minut. Wystudzić na kracie. Zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. jedne z najpyszniejszych bułeczek, a już na pewno latem.

    OdpowiedzUsuń