Jagodzianki



Jagodzianki


        Któż z nas ich nie lubi. W sezonie jagodowym są niemal w każdym sklepie spożywczym, nie mówiąc już o cukierniach. Daleko im jednak do takich zrobionych w domu ze świeżymi owocami, a nie jakąś pulpą przypominającą smakiem bardziej  buraki niż jagody. Warto więc wybrać się do lasu i  uzbierać samemu, w końcu do takich jagodzianek nie trzeba ich aż tak wiele.


Jagodzianki

Jagodzianki-przepis
Składniki na 15 szt.

Ciasto:
  • 700g mąki pszennej
  • 140g masła
  • 160g cukru
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  •  1szklanka umytych i osączonych jagód
Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki stopionego masła
Dodatkowo
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder do posypania

Przygotować zaczyn z  drożdży  utartych z  łyżeczką cukru, łyżką stołową mąki i 1-2 łyżkami  letniej wody (zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu). Odstawic  do wyrośnięcia.

Stopić   w rondelku masło.
Wsypać  do miseczki mąkę z cukrem na kruszonkę. Dodać dwie łyżki stopionego masła i całość wymieszać, aż utworzą się grudki.

Do dzieży miksera wlać letnie mleko, pozostałe przestudzone masło i  roztrzepane żółtka z jajkiem. Wsypać mąkę i cukier. Dodać  wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto.
Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko zagnieć. Podzielić na 15 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na placek w kształcie elipsy. Położyć łyżkę jagód i zlepić dokładnie brzegi podobnie jak lepi się pierogi. Zawinąć końce na zlepienie i uformowć owalną bułeczkę. Układać  zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na godzinę do ponownego wyrośnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 170°C.
Rozmieszać żółtko z mlekiem i posmarować bułeczki. Posypać kruszonką. Piec 20 minut. Wystudzić na kracie. Zimne można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Jagodzianki-podobne przepisy

Smacznego :)
Aronia



COMMENTS

3 komentarze:

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ