Któż z nas ich nie lubi. W sezonie jagodowym są niemal w każdym sklepie spożywczym, nie mówiąc już o cukierniach. Daleko im jednak do takich zrobionych w domu ze świeżymi owocami, a nie jakąś pulpą przypominającą smakiem bardziej buraki niż jagody. Warto więc wybrać się do lasu i uzbierać samemu, w końcu do takich jagodzianek nie trzeba ich aż tak wiele.
Jagodzianki-przepis
Składniki na 15 szt.
Ciasto:
- 700g mąki pszennej
- 140g masła
- 160g cukru
- 40g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1szklanka umytych i osączonych jagód
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki stopionego masła
Dodatkowo
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- cukier puder do posypania
Przygotować zaczyn z drożdży utartych z łyżeczką cukru, łyżką stołową mąki i 1-2 łyżkami letniej wody (zaczyn powinien mieć konsystencję jogurtu). Odstawic do wyrośnięcia.
Stopić w rondelku masło.
Wsypać do miseczki mąkę z cukrem na kruszonkę. Dodać dwie łyżki stopionego masła i całość wymieszać, aż utworzą się grudki.
Do dzieży miksera wlać letnie mleko, pozostałe przestudzone masło i roztrzepane żółtka z jajkiem. Wsypać mąkę i cukier. Dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto.
Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko zagnieć. Podzielić na 15 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na placek w kształcie elipsy. Położyć łyżkę jagód i zlepić dokładnie brzegi podobnie jak lepi się pierogi. Zawinąć końce na zlepienie i uformowć owalną bułeczkę. Układać zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 170°C.
Rozmieszać żółtko z mlekiem i posmarować bułeczki. Posypać kruszonką. Piec 20 minut. Wystudzić na kracie. Zimne można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Jagodzianki-podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia
jedne z najpyszniejszych bułeczek, a już na pewno latem.
OdpowiedzUsuń