Chleb piwny z suszonymi śliwkami




Jeśli ktoś lubi jeść na śniadanie twarożek lub domowe dżemy, konfitury itp. to ten chlebek będzie do tego w sam raz. Nie za słodki z lekką goryczką za sprawą piwa. Lekki, puszysty i wilgotny. Upiekłam go w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita" i „Oleju kujawskiego filtrowanego na zimno”.

Chleb piwny z suszonymi śliwkami
(inspiracja - "Domowy chleb bułki i bułeczki" Anny Wrońskiej)

Składniki: podłużna forma o wym. 11x25cm
  • 225g mąki pszennej typ 650
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szklanka piwa Karmi Clasic
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100g suszonych śliwek pokrojonych w paseczki

Rozmieszać drożdże z cukrem, 1 czubatą łyżką mąki i kilkoma łyżkami wody. Odstawić aż zaczyn wyrośnie.
Wlać do dzieży robota lekko podgrzane piwo, dodać cały zaczyn, mąkę i pozostałe składniki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Powinno utworzyć kulę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Przełożyć na deskę, lekko odgazować, uformować podłużny bochenek i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Przykryć suchą ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Upieczony chlebek wystudzić na kracie kuchennej.

Smacznego:)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze:

  1. Piękny bochen. Na chleb piwny już od dawna mam ochotę.
    Jednak wolę z masłem ;)

    OdpowiedzUsuń