Marmolada z jabłek i mirabelek




Dość kwaśna marmolada, gęsta na tyle, że po całkowitym zastygnięciu można ją kroić nożem na kawałki. Będzie świetnym dodatkiem do kruchych rogalików lub drożdżówek. Ma na tyle ścisłą konsystencję iż pod wpływem temperatury nie popłynie. Kto woli bardziej słodką może dodać więcej cukru.


Marmolada z jabłek i mirabelek

Składniki na 3 słoiczki o poj. 350ml.
  • 1kg słodkich dojrzałych mirabelek
  • 1 kg jabłek antonówek
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 szklanki wody

Umyć owoce i osączyć na sicie. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki i wrzucić do garnka. Wlać pół szklanki wody i podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie usunąć pestki z mirabelek a owoce dodać do jabłek. Gotować na małym ogniu do momentu aż owoce się rozparują. Wówczas albo przetrzeć je przez sito albo zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie postawić na gazie i gotować ok. 45minut. Dodać cukier i dalej gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gdy kropla wylana na zimny talerzyk od razu zastyga marmolada jest gotowa. Gorącą przełożyć do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcić.  Przykryć kocykiem i zostawić do całkowitego wystygnięcia.  

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

3 komentarze: