Zupa leśniczyny




Wymyśliłam dla tej zupy taką nazwę ponieważ zawiera w swym składzie grzyby leśne i kiełbasę myśliwską. Jak leśniczy upoluje dzika na kiełbasę, a żona nazbiera grzybów w lesie będzie mogła mu ją ugotować. Zupa jest dość pikantna  z dodatkiem  koncentratu pomidorowego i mięsnych pierożków. Ja użyłam świeżych grzybów ale mogą też być mrożone. Pierożki najlepsze będą domowej roboty. Polecam.


Zupa leśniczyny

Składniki dla 4 osób:
  • 1litr bulionu drobiowego
  • 200g kiełbasy myśliwskiej
  • 250g grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, gąski)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy peperoni
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki suszonej szałwii
  • sól
  • pieprz
  • 20 szt. ugotowanych pierożków z nadzieniem mięsno-gryczanym
  • natka pietruszki do dekoracji

Grzyby oczyścić, umyć i osączyć na sicie. Pokroić w paseczki i obsmażyć na oliwie. Przełożyć do garnka. Na pozostałej na patelni oliwie przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w talarki kiełbasę. Dodać do grzybów. Wlać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. godziny. Śmietanę rozprowadzić ze szczyptą soli.  Wlać do zupy. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Dodać pierożki i ponownie zagotować. Rozlać zupę na talerze i udekorować natką pietruszki.

Smacznego :)
Aronia

COMMENTS

4 komentarze:

  1. Zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko jak cały ten blog:) Serdecznie pozdrawiam!
    Krysia

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zupy ;) no i te przyprawy dzięki którym ta zupa jest tak aromantyczna i ma ładny kolor. Używam przypraw NPS-MIX które można zakupić w ich sklepie internetowym www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    OdpowiedzUsuń