Sałatka z rukoli, truskawek i fety




Garść zieleniny rzucona niedbale na talerz. Słodkie truskawki, jeszcze niestety nie z własnego ogródka. Pikantny ser feta z czerwoną papryką i chilli. Chrupiące żytnie płatki śniadaniowe.
Cytrynowo - bazyliowy dressing. Wymarzone śniadanie tak samo pyszne jak  bruschetty z truskawkami. 
Sezonie truskawkowy trwaj!”



Sałatka z rukoli, truskawek i  fety

Składniki dla 2 osób:
  • 60g  rukoli
  • 3-4 gałązki bazylii
  • 10 truskawek
  • 100g sera feta z czerwona papryką i chilli
  • 2 łyżki żytnich płatków śniadaniowych
  • 1 łyżka oleju kujawskiego z cytryną i bazylią
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz

Umyć truskawki.  Pokroić na ćwiartki.
Oberwać listki z gałązek bazylii. Razem z rukolą dokładnie umyć i osączyć w wirówce do sałaty.
Odcedzić  ser z zalewy.
Z oleju, octu balsamicznego, miodu, soli i pieprzu przygotować dressing.
Rozłożyć  liście rukoli i bazylii na talerzach. Na nich układać naprzemiennie pokrojone truskawki i kostki sera. Polać przygotowanym dressingiem. Posypać po wierzchu żytnimi płatkami (tuż przed podaniem, inaczej płatki rozmiękną ).

Smacznego :)
Aronia


Comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz