Garść zieleniny rzucona niedbale na talerz. Słodkie truskawki, jeszcze niestety nie z własnego ogródka. Pikantny ser feta z czerwoną papryką i chilli. Chrupiące żytnie płatki śniadaniowe i
cytrynowo - bazyliowy dressing. Wymarzone śniadanie tak samo pyszne jak bruschetty z truskawkami.
Sezonie truskawkowy trwaj!”
ILOŚĆ PORCJI - 2
Sałatka z rukoli, truskawek i fety - składniki
Sałatka z rukoli, truskawek i fety - składniki
- 60g rukoli
- 3-4 gałązki bazylii
- 10 truskawek
- 100g sera feta z czerwona papryką i chilli
- 2 łyżki żytnich płatków śniadaniowych
- 1 łyżka oleju kujawskiego z cytryną i bazylią
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki miodu
- sól
- pieprz
Sałatka z rukoli, truskawek i fety - wykonanie
Umyć truskawki. Pokroić na ćwiartki.
Oberwać listki z gałązek bazylii. Razem z rukolą dokładnie umyć i osączyć w wirówce do sałaty.
Odcedzić ser z zalewy.
Z oleju, octu balsamicznego, miodu, soli i pieprzu przygotować dressing.
Rozłożyć liście
rukoli i bazylii na talerzach. Na nich układać naprzemiennie pokrojone
truskawki i kostki sera. Polać przygotowanym dressingiem. Posypać po wierzchu
żytnimi płatkami (tuż przed podaniem, inaczej płatki rozmiękną ).
> Bruschetty z truskawkami
> Chłodnik truskawkowy z awokado i serem pleśniowym
> Kokosowe knedle z truskawkami
> Lemoniada truskawkowo- pomarańczowa
> Kisiel truskawkowy
Sałatka z rukoli, truskawek i fety - podobne przepisy
> Bruschetty z truskawkami
> Chłodnik truskawkowy z awokado i serem pleśniowym
> Kokosowe knedle z truskawkami
> Lemoniada truskawkowo- pomarańczowa
> Kisiel truskawkowy
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz