Pieczywo chrupkie zawsze było u nas w domu. Tak na wszelki wypadek jak zabrakło świeżego. Ja lubiłam je podgryzać między posiłkami. Gdy przeszłam na dietę bezglutenową musiałam je odstawić. Szukałam wersji bez glutenu ale nadaremnie. Pomyślałam, że spróbuję zrobić sama w domu. Okazało się, że jest to znacznie prostsze niż myślałam. Dodatkowa korzyść jest taka, że można zrobić wersję ze swoimi ulubionymi ziarnami.
Takie chrupkie pieczywo jest bardzo popularne w krajach skandynawskich.
Chrupkie bezglutenowe pieczywo wieloziarniste - składniki
- 100g płatków owsianych bezglutenowych
- 100g ziaren słonecznika
- 50g migdałów
- 50g siemienia lnianego
- 30g czarnuszki
- 50g sezamu
- 60ml roztopionego oleju kokosowego
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 150ml wody
Chrupkie bezglutenowe pieczywo wieloziarniste - wykonanie
Zmielić w malakserze płatki owsiane z migdałami i słonecznikiem na mąkę. Przesypać do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić na 10-15 minut do napęcznienia.
Dużą blachę z piekarnika posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim masę na grubość około 3mm. Nożem do pizzy pokroić na prostokąty (później będzie to znacznie trudniejsze). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 ⁰C na 30-40 minut. W tym czasie trzykrotnie uchylić piekarnik aby wypuścić parę wodną. Dzięki temu chlebki będą bardziej chrupiące. Gdy uzyskają jasnozłotą barwę wyłączyć piekarnik.
Wyjąć blachę i ponownie przejechać nożem do pizzy w miejscach przecięcia. Tak na wszelki wypadek gdyby się gdzieś skleiły. Następnie znowu wstawić do piekarnika i zostawić uchylone drzwi aby się jeszcze podsuszyły. Wystudzone przełożyć do szczelnego pojemnika.
Chrupkie bezglutenowe pieczywo wieloziarniste - podobne przepisy
> Bułeczki jaglane z migdałami i rodzynkami
> Chleb bezglutenowy na drożdżach
> Chleb gryczany na drożdżach (bezglutenowy)
Smacznego :)
Aronia
Robiłam w zeszłym roku właśnie skandynawski chlebek. Oj muszę go sobie przypomnieć. Twój wygląda bardzo efektownie:-)
OdpowiedzUsuńJa robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Muszę pomyśleć nad innymi wariantami :)
UsuńWow! Można zrobić coś takiego w domu? Fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńCzasem niektóre rzeczy są prostsze do zrobienia niż się wydaje :)
UsuńElegancko wygląda!
OdpowiedzUsuńStarałam się, jak to pierwszy raz :)
UsuńWow! Wspaniale się prezentują te kromeczki. Nie mam w domu oleju kokosowego - czy można go zastąpić innym? Mam lniany, z pestek dyni, olej z awokado, oliwę z oliwek. Którego mogłabym użyć? Proszę o pomoc :)
OdpowiedzUsuńMożna, oczywiście. Każdy będzie dobry. Ja bym wybrała z pestek dyni lub oliwę z oliwek, ale proszę się kierować swoim smakiem :)
UsuńŚwietne, bardzo mi się podobają!
OdpowiedzUsuńZ wszystkich bezglutenowych to mój ulubiony :)
Usuń