Dobrze, że czasem pojawiają się takie akcje jak ta „Otręby na 1000 sposobów”. Nie pozwalają nam popaść w rutynę i zmuszają do kreatywności w kuchni. Jeśli jeszcze dotyczą tak zdrowych produktów jak otręby, to korzyści są podwójne. Jak tylko dostałam maila z informacją o planowanej akcji, od razu zabrałam się do główkowania. Są już pewne przemyślenia i pomysły. Tylko czy czas pozwoli na ich realizację, zobaczymy.
Na początek chleb z dodatkiem otrąb. Przypadł do gustu szczególnie dzieciom, które nie przepadają za żytnim pieczywem i ciągle by tylko jadły bułki. Staram się więc im ciągle coś gdzieś przemycić. A tu mają nie tylko otręby, ale i mąkę pełnoziarnistą.
Chleb pszenny na zakwasie z otrębami - przepis
Składniki : forma do keksu o wym. 30x11cm
- 270ml letniej wody
- 300g mąki pszennej typ 650
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150g ugotowanych i przetartych ziemniaków
- 200g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 50g otrąb pszennych "Kupiec"
- 3 łyżki oleju lnianego
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
Do dzieży miksera wlać wodę z oliwą. Wsypać pozostałe składniki i dodać ugotowane ziemniaki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie tworzy kuli i jest dość kleiste. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Wyrasta dosyć wolno, ale powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko odgazować poprzez ugniatanie. Przełożyć go do wysmarowanej masłem formy. Przykryć i zostawić do ponownego rośnięcia przykryty suchą ściereczką.
Piekarnik nagrzać do 220°C. Chleb posmarować wodą i wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200° i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, gorący jeszcze raz posmarować wodą i wystudzić na kracie kuchennej.
Smacznego :)
Aronia
0 komentarze:
Prześlij komentarz