Matiasy z jabłkami





           Przygotowania do świąt wkroczyły w ostatnią fazę. Spieszę więc z kolejnym przepisem bez zbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na śledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często.
Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka i marynowanych grzybków. Posmarować nim osączone z zalewy filety. Zwinąć jak roladki, spiąć wykałaczkami i gotowe.




ILOŚĆ PORCJI - 8

Matiasy z jabłkami - składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 1 jabłko
  • 1 kiszony ogórek
  • 3 marynowane grzybki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżeczka majonezu
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • sól

Marynata:
  • 2 szklanki octu jabłkowego 6%
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu

Matiasy z jabłkami - wykonanie

Przygotowanie marynaty:
Zagotować wszystkie składniki marynaty. Wystudzić. Ułożyć filety w słoiku. Zalać marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Przygotowanie farszu:
Przygotować farsz. Umyte i obrane jabłko zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę drobno posiekać i przelać wrzątkiem na sicie. Grzybki i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać majonez i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Przygotowanie roladek:
Zamarynowane filety osuszyć ręcznikiem kuchennym. Smarować przygotowanym farszem. Zwinąć jak roladki i spiąć wykałaczkami.

*) Żeby farsz lepiej się trzymał ja ścięłam delikatnie ostrym nożem każdy filet aby był bardziej płaski. Odcięte fragmenty można drobno posiekać i dodać do farszu.

Matiasy z jabłkami - podobne przepisy
Smacznego :)
Aronia


COMMENTS

4 komentarze:

  1. baaardzo podoba mi się ten przepis! świetne roladki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. My też w tym okresie zajadamy się śledziami :-) fajnie, że z grzybami. Muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam śledzie. Dawniej także łososia ale jak obejrzałam film o jego hodowli w Norwegii to mi się odechciało. Teraz kupuję tylko dzikiego z Alaski ale on niestety nie jest tani.

      Usuń

INSTAGRAM

Instagram

OBSERWUJ